Arcibiskup Hilarion: Podporujeme papeže, i když je vystaven opozici

19.9.2009 

Volokolamský metropolita, arcibiskup Hilarion Alfejev, předseda odboru moskevského patriarchátu uspořádal včera po návštěvě u Benedikta XVI. tiskovou konferenci, na níž mimo jiné řekl:

?My podporujeme papeže v jeho obhajobě křesťanských hodnot, stojím za ní i tehdy, kdy jeho odvážná prohlášení vzbuzují negativní reakce ze strany některých politických či veřejných činitelů anebo jsou odmítána a překrucována některými médii. Věříme, že má povinnost svědčit o pravdě a proto za ním stojíme, i když se jeho slova setkávají s opozicí.?

Na otázku, co si metropolita Hilarion myslí o možném setkání moskevského patriarchy a římského papeže, řekl:

?Osobně doufám, že setkání mezi papežem moskevským patriarchou, které je mnohými tolik očekáváno, se dříve či později uskuteční. Zodpovědně mohu říci, že na obou stranách existuje touha velmi pečlivě toto setkání připravit.?

Arcibiskup Hilarion dále řekl, že takovéto setkání by bylo velkým krokem vpřed ve vztazích mezi katolíky a pravoslavnými, ale i bez toho existuje v ?dnešním odkřesťanštěném světě široké pole spolupráce v předkládání duchovní a morálních hodnot křesťanské víry?. ?Církev není supermarketem ducha?, řekl arcibiskup Hilarion, ?církev činí život plnějším, lidštějším a božským?.

Arcibiskup Hilarion odpověděl také na otázku, týkající se postoje k ekumenickému patriarchátu Konstantinopole, a řekl, že moskevský patriarcha Kirill chce začít psát novou stránku vzájemných vztahů ve znamení otevřenosti a upřímnosti.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.