Benedikt XVI. svolal zvláštní zasedání synody pro Blízký Východ

19.9.2009 

Benedikt XVI. dnes oznámil svolání zvláštního zasedání biskupské synody pro Blízký Východ. Bude se konat ve dnech 10. - 24. října 2010. Svatý otec to sdělil na dnešním setkání se nejvyššími představiteli katolické církve východních obřadů, které se konalo v papežské rezidenci v Castel Gandolfo.

?Děkujme Bohu za toto neformální setkání, které nám umožňuje naslouchat hlasu církví, kterým sloužíte s obdivuhodným sebezapřením, a posílit svazky společenství, které je pojí s Apoštolským stolcem?.

Benedikt XVI. pak s odvoláním na své dřívější výzvy k častějším kontaktům východních církví s Petrovým nástupcem, poukázal na potřebu podpořit ?synodálnost, která je tak drahá východní eklesiologii a kterou s uznáním vyzdvihnul 2. vatikánský koncil?. Připomněl také apoštolskou exhortaci Orientale lumen, v níž Jan Pavel II. vyzval k ?obnově apoštolského zápalu misijního poslání východních církví a k prosazování jednoty všech, zejména východních křesťanů?. Svatý otec zmínil také souvislost, která existuje mezi ekumenickým a mezináboženským dialogem. ?Právě v těchto oblastech, řekl Benedikt XVI., má celá církev zapotřebí zkušenosti soužití východních církví, které uzrály již v prvním křesťanském tisíciletí.?

?Chtěl bych vás ujistit, že jste neustále přítomni v mé mysli a v mých modlitbách? Využívám tedy této příležitosti, abych oznámil konání zvláštního zasedání biskupské synody pro Blízký Východ, které jsem svolal od 10. do 24. října příštího roku a jehož tématem bude ?Katolická církev na Blízkém východě: společenství a svědectví. ?Obec věřících měla jedno srdce a jednu duši? (Sk 4,32)? Doufám, že dnešní setkání přinese vytoužené plody, vyprošuji mateřskou ochranu Panny Marie a ze srdce žehnám vám a všem východním katolickým církvím.?

Končil Petrův nástupce svou dnešní promluvu k celkem jedenácti nejvyšším hodnostářům katolické církve všech východních obřadů.

Byli to: maronitský patriarcha kard. Pierre Sfeir, chaldejský patriarcha kard. Emmanuel Delly III., slovansko-byzantský vrchní arcibiskup kard. Husar, syrsko-malabarský vrchní arcibiskup kard. Varkey Vithayathil, koptský patriarcha Antonio Naguib, řecko-melchitský patriarcha Řehoř III. Laham, syrský patriarcha Antiochie Youssif III. Younan, arménský patriarcha Kylíkie Bedros XIX. Tarmouni, rumunsko-byzanstký vrchní arcibiskup Mureşán, syrsko-malankarský vrchní arcibiskup Cleemis Thottunkal a latinský patriarcha Jeruzaléma arcibiskup Fouad Twal.
Po setkání a diskusi pak následoval společný oběd s papežem.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.