Benedikt XVI. v novém sídle vatikánské observatoře

17.9.2009 

Jak jsme vás již včera informovali, Benedikt XVI. navštívil nové sídlo vatikánské astronomické observatoře. Ta byla vzhledem ke stále se rozšiřujícím aktivitám a sbírkám observatoře přemístěna do nové budovy. Zůstala však i nadále v areálu papežského letního sídla v Castel Gandolfo. O návštěvě dnes pro Vatikánský rozhlas hovoří ředitel observatoře O.José Gabriel Funes:

?Byla to návštěva v rodinném kruhu, protože tam byla jen jezuitská komunita a některé další osoby: inženýři, kteří se podíleli na rekonstrukci domu a někteří naši zaměstnanci. Byla to pro nás velká radost mít tu Svatého otce.?

Do nové budovy byla přenesena velmi cenná sbírka meteoritů, a také starobylé teleskopy a další astronomické pomůcky. Mohl je papež obdivovat?

?Především jsme mu ukázali jeden meteorit, o němž se věří, že pochází z Marsu. Je to velmi cenný kousek a ani papež se ho nesměl dotknout přímo. Má totiž velkou cenu. Pak papež navštívil knihovnu, viděl některé z nejstarších knih a navštívil také dům komunity. Byla to velmi krásná návštěva.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.