Benedikt XVI.: Kněží nemají osobně zasahovat do politiky

17.9.2009 

Rozdíl mezi služebným a všeobecným kněžstvím ? to bylo ústřední téma promluvy, kterou Benedikt XVI. pronesl dnes dopoledne ke 22 brazilským biskupům z druhého severovýchodního regionu na závěr jejich návštěvy ad limina. Je to již druhá skupina brazilských biskupů, kteří budou konat kanonickou návštěvu Svatého stolce postupně, až do září příštího roku. Benedikt XVI. při té příležitosti řekl:

?Je třeba se vyhýbat laicizaci kněží a klerikalizaci laiků. Je nezbytné, aby každý jednal podle vlastního stavu. Laici jsou činní také v oblasti politiky podle hledisek křesťanské antropologie a sociálního učení církve, zatímco kněží se vyhýbají tomu, aby v první osobě zasahovali do politiky. Kněží se mají zasazovat za jednotu a společenství všech věřících a být styčným bodem pro všechny.?

Benedikt XVI. vyzval biskupy z Brazílie, aby ?soustředili síly k novým povoláním ve svých diecézích?, aby bylo ?více a lépe formovaných kněží?. V Brazílii totiž existuje obrovský nedostatek kněží. Na jednoho kněze tam připadá desetkrát více katolíků než jich na kněze připadne v České republice.

?Harmonické, správné a jasné prohloubení vztahu mezi všeobecným kněžstvím laiků a služebným kněžstvím presbyterů je jeden z nejdelikátnějších bodů samotné podstaty a života církve. Nedostatečný počet kněží by mohl svádět komunity věřících k tomu, aby se spokojily s tímto stavem. Možná se utěšují tím, že taková situace dá lépe vyniknout poslání věřících laiků. Důvodem aktivnější a početnější účasti věřících laiků na životě církve však není nedostatek kněží. Naopak, čím více si věřící uvědomují svoji odpovědnost v církvi, tím viditelnější je specifická totožnost a nezastupitelná role kněze jakožto pastýře celé komunity a svědka autenticity víry. Ten je totiž jménem Krista, hlavy církve, správcem tajemství spásy.?

Benedikt XVI. přitom zdůraznil, že kněží ?jsou povoláni žít důsledně a plně milost kněžského svěcení?. Citací Katechismu katolické církve pak Svatý otec pokračoval:

?Poslání spásy, které Otec svěřil svému vtělenému Synu, je svěřeno apoštolům a jejich nástupcům. Odtud pak plyne podstatná a nenahraditelná funkce kněze prostřednictvím hlásání Slova a vysluhování svátostí, zejména eucharistie. Proto je třeba také prosit Krista, aby poslal dělníky na svou vinici, k čemuž je zapotřebí, aby kněz projevoval věrnost své identitě radostí a misijním nadšením.?

Benedikt XVI. ve své promluvě ke skupině biskupů z Brazílie, patřících k nejpočetnějšímu episkopátu na světě, poukázal na četná znamení naděje, vyskytující se v životě církve v Brazílii, a zdůraznil, že ?Bůh připravuje budoucnost prostřednictvím horlivosti a věrnosti, s níž konají svou biskupskou službu?.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.