Benedikt XVI. požehnal nové sídlo vatikánské astronomické observatoře

16.9.2009 

Odpoledne Benedikt XVI. navštívil nové sídlo vatikánské astronomické observatoře v areálu papežského letního sídla v Castel Gandolfo, aby novým prostorám požehnal. Hovoří ředitel observatoře, O.José Gabriel Funes z Tovaryšstva Ježíšova:

?Nacházíme se dva kilometry od místa, kde jsme byli předtím. A jsme tak trochu na kraji papežské vily, na jejích hranicích. A to tak trochu symbolicky ukazuje význam observatoře: my chceme být na hranicích Církve, v dialogu se světem vědy a kultury. Na jednu stranu jsme velmi blízko Svatému otci, Svatému stolci, protože jsme Vatikánská observatoř, jsem observatoř hlásící se k určitému vyznání a na druhou stranu jsme v dialogu a spolupráci s vědci, s astronomy, kteří jsou jiných vyznání, jiných kultur, také s těmi, kdo v Boha nevěří. I z tohoto pohledu je naše observatoř významná.?

Přesun observatoře je mimo jiné způsoben tím, že roste objem její práce...

?Ano, roste. Přicházejí také mladí jezuité, mimo školy a semináře, které pořádáme už nějakou dobu. Navštěvuje nás tu hodně kolegů. Historie a astronomie jsou pro nás zdroje bádání, které se uskutečňuje také proto, že máme hodně nástrojů, sbírku meteoritů, to je to nejcennější, co v Castel Gandolfo máme. Takže náplň činnosti vatikánské observatoře roste a v polovině října bude ve Vatikánských muzeích výstava astronomických nástrojů od dob Galilea až do dneška.?

Říká ředitel observatoře, otec José Gabriel Funes

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.