Benedikt XVI. přijal rumunského premiéra Boce

16.9.2009 

Pravidelná generální audience Svatého otce, na níž přiletěl z letního sídla v Castel Gandolfo, se dnes konala v zaplněné aule Pavla VI. s kapacitou 9 tisíc osob. Po jejím skončení se Benedikt XVI. setkal v předsálí auly s rumunským premiérem Emilem Bocem.

V dnešní katechezi Svatý otec přiblížil postavu východního mnicha z přelomu 10. a 11.století, sv. Simona, Nového teologa, a mimo jiné řekl:

?Zamýšlíme-li se nad postavou Simeona, Nového teologa, můžeme vyzdvihnout ještě další prvek jeho spirituality. Na cestě asketického života, kterou prošel a kterou předkládá, se díky velké pozornosti a koncentraci mnicha na vlastní vnitřní zkušenost stává velmi podstatným místo a význam Otce spirituála v klášteře. Sám mladý Simeon, jak bylo řečeno, nalezl duchovního vůdce, který mu velmi pomohl a k němuž choval velikou úctu, kterou mu po jeho smrti projevoval i veřejně. A rád bych řekl, že pro všechny ? kněze, zasvěcené osoby, laiky, a zejména mladé lidi - zůstává v platnosti výzva utíkat se k radám dobrého duchovního otce, který je schopen každého doprovázet ke hlubokému poznání sebe samého, a přivádět jej ke sjednocení s Pánem, aby se jeho život stále více přizpůsoboval evangeliu. Abychom mohli přijít k Pánu, potřebujeme vždycky nějaké vedení, dialog. Nemůžeme přitom vystačit pouze se svými úvahami. A toto je také smyslem církevnosti naší víry, totiž nalézt takovéto vedení.?

PLNÉ ZNĚNÍ KATECHEZE Benedikta XVI. je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.