Kard. Bertone zahájil setkání biskupů vysvěcených během uplynulého roku

15.9.2009 

?Svatí pastýři?, to je to, co potřebuje křesťanský lid, zdůraznil dnes kardinál Tarcisio Bertone. Vatikánský státní sekretář totiž ve svatopetrské bazilice sloužil mši svatou pro biskupy vysvěcené během uplynulých 12 měsíců. Ti se od včerejška účastní zvláštního setkání, které pořádá Kongregace pro biskupy na papežském institutu Regina Apostolorum. Z celého světa se jich na týden sjelo 115, mezi nimi i litoměřický biskup Mons. Jan Baxant.

?Věrnost služebníka Ježíše Krista ? vysvětloval kardinál Bertone ? nespočívá ve snaze přizpůsobit víru dobovým módám?, ale přinášením Jeho slov věčného života všem lidem. To je nejcennější, co je kněžím svěřeno; věrnost tedy ? dodává kardinál ? není nic sterilního a statického, ale je kreativní. ?Obezřetnost zase nemá nic společného se lstivostí ? vyjasňuje kardinál - ale poukazuje na primát pravdy, která se prostřednictvím obezřetnosti stává kriteriem našeho jednání.?

Takže ?být obezřetní znamená především být osobami pravdy a upřímného rozumu?. A na konec: dobrota je nezbytná ?pro pěstování hlubokého vnitřního směřování k Bohu, samotnému Dobru, k dobru par excellance.? ?Křesťanský lid potřebuje vidět věrohodné svědky; potřebuje, aby byl veden svatými pastýři?, zdůraznil kardinál Bertone v homilii k novým biskupům.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.