V Benátkách prezentován film "Matteo Ricci, jezuita v království draka"

10.9.2009 

Benátský patriarcha kard. Angelo Scola vystoupil dnes na filmovém festivalu v Benátkách u příležitosti uvedení filmu ?Matteo Ricci, jezuita v království draka?. U příležitosti blížícího se 400 výročí úmrtí tohoto křesťanského misionáře v Číně natočil albánský režisér Gjon Kolndrekaj film, který přibližuje nejvýznamnějšího novověkého apoštola křesťanství a tvůrce aktuálního modelu evangelizace italského jezuitu Mattea Ricciho, kterého Benedikt XVI. označil za ?poslušného služebníka církve a neochvějného a inteligentního hlasatele Kristova evangelia?, který ?podobně jako otcové církve při setkání evangelia s řecko-římsko kulturou, dovedl svou prozíravou prací účinně zavést křesťanství do čínské kultury.? Kard. Scola pro Vatikánský rozhlas o přínosu tohoto misionáře říká:

?To co na mne však učinilo největší dojem, je ?přátelství jako metoda inkulturace?. Inkulturace totiž není nějaká strategie, ale vychází ze sdílení. Vychází z přesvědčení, že všichni lidé i přes své nejradikálnější rozdíly mají společnou elementární zkušenost, tu kterou antika nazývala humanitas. Mají tedy jednotící pohled na rozhodující otázky života, které se potom zabarvují podle různých kultur a náboženství. Ricci pokládal tento jednotící pohled za praktickou hodnotu soužití. Tento pohled je tedy určitá zkušenost a nikoli teorie. Nesnaží se hledat společnou teorii, ale pohybuje se právě v tomto přesvědčení.?

Řekl benátský patriarcha Angelo Scola.
Matteo Ricci je původem z italské Maceraty a byl prvním misionářem, která zahájil evangelizační dialog s Čínou a s Dálným Východem. Nedorozumění dnes často brání naslouchat univerzálnímu poselství evangelia. V 16. století měla prozřetelnostní misionářská metoda O.Ricciho velký úspěch. O tajemství tohoto úspěchu mluví pro Vatikánský rozhlas biskup Maceraty mons. Claudio Giuliodori:

?Otec Matteo nás učí především pokoře, která je nutná pro každého, kdo chce vést dialog. Byl pokorný především v tom, jak si osvojil čínskou kulturu, počínaje nesnadným jazykem. Studoval jej důkladně a do hloubky, protože si uvědomoval, že pouze skrze přátelství - jeho první traktát v čínštině je právě o přátelství ? se mu dostane přístup k srdci tohoto lidu, který jen velmi zdráhavě otevíral své hranice. Inkulturace tedy vede skrze osvojení si kultury, životního stylu, mentality. O.Matteo Ricci si získal srdce Číňanů a dovedl pak předávat evangelium, přičemž využil tradiční rejstříky vnímavosti, zejména konfucianismus, a odmítl ony nepřípustné náboženské formy jako buddhimus a taoismus. Jde tedy o skutečně mimořádné dílo inkulturace a také dílo dialogu, který umožnil Západu a Východu zahájit vzájemné poznávání, pomocí něhož, jak se domnívám, bude možné vyrovnat se i s velkými výzvami globalizace, před nimiž stojíme dnes.?

Říká mons. Giuliodori, biskup z rodiště O. Mattea Ricciho.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.