Oznámeno datum setkání Benedikta XVI. s umělci

10.9.2009 

21.listopadu se bude v Sixtinské kapli konat setkání Benedikta XVI. s malíři, sochaři, architekty a představiteli světa divadla i filmu z celého světa. Dnes dopoledne přiblížili tuto událost v tiskovém středisku Svatého stolce: mons. Gianfranco Ravasi, předseda Papežské rady pro kulturu, profesor Antonio Paolucci, ředitel Vatikánských muzeí a mons. Pasquale Iacobone z oddělení Umění&Víra při Papežské radě pro kulturu.

Víra a umění jsou neodmyslitelně propojeny. Jedním z důležitých novodobých okamžiků jejich vztahu je v roce 1964 setkání umělců s Pavlem VI. Ten je povzbudil, aby prohloubili chápání víry, jako toho, co umění inspiruje. Podobnou výzvu vznesl i Jan Pavel II.

?Umění ? vysvětluje mons. Gianfranco Ravasi ? se věnuje experimentování s vyjádřením a opustilo koncept, podle kterého umělecké dílo v sobě obsahuje transcendentní vizi bytí.?

?Umění se vyvíjí směrem ke stále sofistikovanějším experimentům, až do té míry, že jsou nesrozumitelné. Často je samoúčelné, ano, občas směřuje k provokacím, ale především odložilo velký náboženský kodex na zaprášenou polici.?

Vědom si této distance mezi uměním a vírou, rozhodl se Benedikt XVI. zintensivnit dialog v naději na ?plodné spojení?. Papež ? uvedl mons. Ravasi ? nabídl toto setkání s umělci, aby byla znovu navázána prospěšná spolupráce mezi uměním a Církví:

?Papež dá, takříkajíc, první ránu, otevře diskuzi. Jak odpoví umělci? Měli by začít odpovídat svými díly. Ty pak chceme podpořit, aby měla uvnitř jejich národních komunit přijetí a ohlas.?

Nejnáročnější bylo vybrat umělce, kteří se setkají se Svatým otcem. Při výběru byly, podle mons. Ravasiho, zohledňovány jednak dosažená umělecká úroveň a také geografický a kulturní kontext:

?Snažili jsme se horizont co nejvíce rozšířit a pak ho zužovat, takže jsme došli k tisícovce umělců. Horizont byl tedy omezen, ale nikoli poutem náboženské či politické příslušnosti, ani stylem projevu nebo života. V tomhle smyslu je výběr co nejpestřejší.?

Mezi těmi, kdo už potvrdili svou účast jsou sochař Arnaldo Pomodoro, skladatel Ennio Morricone a režiséři Giuseppe Tornatore a Bob Wilson.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.