Benedikt XVI.: V každém z nás by měla být přítomná církev

9.9.2009 

Benedikt XVI. se dnes věnoval ve své katechezi při generální audienci v aule Pavla VI. postavě svatého Petra Damianiho, mnicha a teologa církve počátku druhého tisíciletí. Mimo jiné řekl:

?V dopise č. 28, který je geniálním eklesiologickým pojednáním, Petr Damiani rozvíjí hlubokou teologii církve jakožto společenství: ?Kristova Církev ? píše ? je sjednocena poutem lásky do té míry, že stejně jako je v mnoha členech jedna, tak je mysticky naprosto celá v jediném svém členu, takže celá univerzální církev se právem nazývá jedinou Kristovou Nevěstou v jednotném čísle, a každá vyvolená duše je skrze svátostné tajemství považována plně za církev?. Toto je důležité: nejenom, že celá univerzální církev je jednotná, ale v každém z nás by měla být přítomná církev ve své úplnosti. Služba jedince se tak stává ?výrazem univerzality? (Ep 28, 9-23). Nicméně ideální obraz ?církve svaté? vylíčené Petrem Damianim nekoresponduje ? což on dobře věděl ? s realitou doby. Proto se nebojí poukazovat na nešvary, existující v klášterech a mezi klérem zejména v důsledku praxe udělování investitury církevních úřadů laickými autoritami: někteří biskupové a opati si počínali spíše jako panovníci svých poddaných než jako pastýři duší. Jejich morální život nezřídka velmi zklamal očekávání. Proto s velkou bolestí a zármutkem roku 1057 Petr Damiani opustil klášter a přijal, byť nerad, jmenování kardinálem a biskupem Ostie. Začal tak plně spolupracovat s papeži v nesnadném úsilí o reformu církve. Zjistil, že nestačilo rozjímat a musel se zříci krásy kontemplace, aby sám přispěl k dílu obnovy církve. Zřekl se tak krás poustevny a odvážně podnikal četné cesty a mise.?

PLNÉ ZNĚNÍ KATECHEZE Benedikta XVI. je ZDE

Česky pak Svatý otec řekl:

?Srdečně zdravím skupinu poutníků z Krnova a Prahy. Děkuji za vaše modlitby a těším se na návštěvu vaší vlasti.
Rád vám všem žehnám! Chvála Kristu!
?

Po generální audienci se pak svatý otec vrátil do letního sídla v Castel Gandolfo. Těsně předtím se ale v předsálí auly setkal s generální vice-sekretářkou OSN, paní Asha-Rose Migiro.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.