Mons. Tonucci: Citové pouto k Matce Boží nepotřebuje vysvětlování

8.9.2009 

Církev dnes slaví svátek Narození Panny Marie, což je pro mariánský poutní chrám v Loretu velký svátek. Tamní arcibiskup Loreta a papežský delegát Svatého domku mons. Giovanni Tonucci předsedal eucharistické slavnosti. Po jejím skončení se věřící shromáždili na nádvoří loretské baziliky Svatého domku Naší Paní k polední modlitbě Anděl Páně, a následně shlédli tradiční přelet perutě Italského vojenského letectva nad mariánskou svatyní ke cti Panny Marie, patronky letectví. O významu svátku pro Loreto hovoří pro Vatikánský rozhlas arcibiskup Tonucci:

?Je to pro nás obzvlášť silná a slavnostní chvíle. Narození Panny Marie je svátkem, který slavíme zcela přirozeně a spontánně vzhledem k tomu, že v Loretu chováme tři zdi Svatého domku, tedy místa, kde k události Mariina narození došlo.
Citové pouto k Matce Boží nepotřebuje vysvětlování. Je něčím, co má pevné teologické základy, ale také tu nejpevnější emotivní bázi. To všechno je zde v Loretu cítit velmi silně. Celé město je vlastně mariánské. Jsme hrdi na to, že bývá nazýváno ?městem Mariiným?, protože vztah k Madonně je každodenní. A přirozeně, můžeme-li si připomenout narozeniny naší Matky společně, činíme tak s velkou radostí. Myslím, že je zapotřebí znovu objevit toto mariánské pouto na cestě, kterou ukazuje naší zdejší svatyně. Jan Pavel II. rád říkal, že Loreto není zbožná svatyně, ale teologická. Někdy se možná zastavujeme příliš u melodramatických aspektů mariánské zbožnosti, tvořených zjeveními, viděními a poselstvími, a zapomínáme na silnou a trvalou zvěst, kterou nám nabízí evangelium ve své reálnosti a Mariina prostá, skromná, ale intenzivní přítomnost. Několik slov, která pronesla Maria v evangeliích platí více než všechna zjevení našich 20 století křesťanského života. Je třeba znovuobjevit tuto trvalou mateřskou přítomnosti, v níž není nic nasládlého, ale která je mocí hlásaného a přijímaného evangelia. Poslední slova, která Maria řekla, jsou v Janově evangeliu a znějí: Udělejte všechno, co vám řekne. Je to výzva k naslouchání Pánova slova a jeho uskutečňování.
?

Říká arcibiskup Loreta Giovanni Tonucci v souvislosti s dnešním svátkem Narození Panny Marie.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.