Benedikt XVI. stanovil data pěti blahořečení

8.9.2009 

Benedikt XVI. schválil data konání pěti nových obřadů blahořečení, která se uskuteční v průběhu dvou měsíců. Blahořečení německého řeholníka Eustacha Kuglera, se bude konat v neděli 4. října v Řezně. Španělský kardinál Ciriaco Maria Sancha y Hervás bude blahořečen v Toledu 18. října. Don Carlo Gnocchi, zakladatel nadace Pro Iuventute, bude k úctě oltáře vyzdvihnut 25. října v Miláně, maďarský mučedník biskup Zoltán Lajos Meszlényi 31. října v Ostřihomi. A řeholnice Marie Alfonsina Danil Ghattas bude blahoslavena 22.listopadu v bazilice Zvěstování v Nazaretě.

?Apoštol pohostinnosti? tak se dá definovat život Eustacha Kuglera, německého řeholníka Hospitálského řádu svatého Jana z Boha, který až do své smrti v Řezně v roce 1946 sloužil nemocným a handicapovaným.

Podobný život vedl také don Carlo Gnocchi. Narodil se v roce 1902 v San Colombano. Během druhé světové války, kterou prožil jako vojenský kaplan, se v něm zrodila myšlenka konkrétního charitního díla ? nadace Pro Iuventute. Po válce založil několik center pro válečné sirotky a zmrzačené děti. Zemřel v roce 1956.

Charitativní činnosti se věnoval také Španělský kardinál Ciriaco Maria Sancha y Hervás, který zemřel v roce 1909. Mimo jiné založil Kongregaci sester Milosrdné lásky.

Marie Alfonsina Danil Ghattas z Jeruzaléma žila v letech 1843 až 1927. Založila sirotčinec v Ain Karem a Řád sester svatého růžence, které dnes pomáhají hlavně křesťanům v Palestině.

Maďarský mučedník biskup Zoltán Lajos Meszlényi přísahal: ?Nikdy neopustím Krista věrného pastýře a naši Církev.? Slib dodržel i za cenu prolití krve. V roce 1950 ho zatkla komunistická policie odvezla ho do koncentračního tábora, kde po opakovaném mučení zemřel.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.