Mezináboženské setkání v Krakově

7.9.2009 

V polském Krakově se od včerejška koná mezinárodní setkání ?Lidé a náboženství v dialogu.? Pořádá ho komunita Sant?Egidio a krakovská arcidiecéze. Hlavním tématem setkání vůdců velkých světových náboženství, hlav států a zástupců světa kultury je smíření mezi národy. Akce se totiž koná k výročí 70 let od začátku Druhé světové války a 20 let od pádu Berlínské zdi a komunistických režimů ve Východní Evropě.

Během dnešního dne tu probělo na 22 seminářů a vystoupilo na nich téměř 300 referujících. Mezi nimi nechyběl zakladatel komunity Sant?Egidio, Andrea Riccardi, který připomněl, že tahle organizace první mezináboženské modllitební setkání ve Varšavě uspořádala v roce 1989, jen pár měsíců před pádem komunismu.

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso ve své včerejší promluvě ve Velké aule Jagelonské univerzity zdůraznil, že Evropa, která prožila hrůzu válek, se nyní musí stát tvůrcem dialogu a mírového procesu mezi národy. Kardinál Stanislaw Dziwish zase připomměl, že mír není něco, co se dá získat jednou pro vždy, ale že je na jeho trvání třeba stále pracovat. Kromě válek v Afgánistánu a Iráku ho znepokojují mnohé opomíjené konflikty například v Africe. Právě o nich pak hovořil mons. Benoit Alowonou, biskup z Toga nebo bývalý ředitel Mazinírodního měnového fondu.
Jeden z účastníků setkání ?Lidé a náboženství v dialogu?, kardinál Crescenzio Sepe k tomu říká:

?Skutečnost, že komunita Sant?Egidio zařadila na program dne kulatý stůl o problémech Afriky je velmi důležitá. Je to problém, kterým velmi žije celé církevní společenství. Zvlášť jsme to viděli, během návštěvy Svatého otce v Africe. Myslím, že tomuto kontinentu s velkým potenciálem je třeba pomoci, a to ne pomocí, která problémy neřeší. Afričanům je potřeba dát možnost seberealizace, aby mohli růst způsobem, který bude odpovídat jejich identitě. A to jak z hlediska ekonomického tak kulturního a náboženského. Výchova, vzdělávání, jsou podstatným prvkem, na němž je třeba budovat novou Afriku.?

Říká kardinál Crescenzio Sepe.
Zítra se účastníci setkání ?Lidé a náboženství v dialogu? vydají na pouť do koncentračního tábora Osvětim ? Březinka, aby zdůraznili radikální odmítnutí násilí a války jako nástroje řešení mezinárodních konfliktů.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.