Benedikt XVI.: Některá církevní společenství upadla do sebe-sekularizace

7.9.2009 

?Mnohá církevní společenství nepozorovaně upadla do sebe-sekularizace?, řekl dnes Benedikt XVI. v promluvě k první skupině biskupů Brazílie, kteří minulý čtvrtek zahájili návštěvu Apoštolského stolce, ad limina. Návštěva nejpočetnějšího 430-ti členného episkopátu bude po jednotlivých skupinách probíhat až do září příštího roku. První skupinu tvořili biskupové ze států Mato Grosso a Mato Grosso do Sul ze západní části Brazílie. V této největší zemi jižní Ameriky žije na území o rozloze 107krát větší než Česká republika téměř 200 milionů lidí. Papež ve své promluvě vyzdvihnul úsilí biskupů a kněží brazilské církve, kteří musejí překonávat obrovské vzdálenosti, aby mohli sloužit věřícím jednotlivých společenství. Mimo jiné podal Benedikt XVI. také širší analýzu pokoncilního vývoje v církvi:

?Otevření se světu bylo v prvních desetiletích po 2.vatikánském koncilu některými vykládáno ne jako požadavek misijní horlivosti Kristova Srdce, ale jako přechod k sekularizaci. V ní spatřovali určité hodnoty, jež jsou pro křesťany důležité jako rovnost, volnost, solidárnost. Byli připraveni činit ústupky a objevovat možnosti spolupráce. V etických diskusích někteří představitelé církve vyjadřovali pohledy, které odpovídali očekáváním veřejného mínění, ale přecházeli mlčením jisté základní pravdy víry jako hřích, milost, život s Bohem či poslední věci. Nepozorovaně tak mnohá církevní společenství upadala do sebe-sekularizace v naději, že získají ty, kteří jsou daleko, a zatím byli svědky vzdalování, selhání a rozčarování u těch, kteří byli blízko. Naši současníci, kteří chtějí být s námi, touží u nás nalézat to, co nevidí nikde jinde, to znamená radost a naději plynoucí ze skutečnosti, že jsme s Kristem Zmrtvýchvstalým.?

Benedikt XVI. upozornil také na to, že ?nynější generace už se narodila v tomto sekularizovaném církevním prostředí a místo aby projevovala otevřenost a souhlas, vidí ve společnosti ve srovnání s církevním učením propastné rozdíly a kontrasty, zejména na poli etiky, které se stále více prohlubují. V této poušti Boha pociťuje nová generace velkou žízeň po transcendentnu.? O těchto mladých lidech, kteří přicházejí do kněžského semináře pak Svatý otec řekl:

?Mladí dnes potřebují potkávat vychovatele, kteří budou opravdu Božími muži, kněze naprosto oddané formaci a výchově, kteří dosvědčují své sebedarování církvi skrze celibát a skromný život podle vzoru Krista Dobrého Pastýře. Mladí si tak osvojí citlivost pro setkání s Pánem v účasti na každodenní eucharistii, zamilují si mlčení a modlitbu a budou na prvním místě usilovat o slávu Boží a spásu duší.?

Řekl dnes mimo jiné Benedikt XVI. brazilským biskupům v rámci jejich návštěvy ad limina.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.