Benedikt XVI: Pravdu nemůžeme nalézt sami, ale Ona nalézá nás

3.9.2009 

Na podnět Benedikta XVI. byl natočen film s názvem ?Svatý Augustin?. Jeho premiéru včera shlédl papež se svými nejbližšími spolupracovníky v apoštolském paláci v Castel Gandolfo. Přesněji řečeno, šlo jenom o sestřih tříhodinového filmu, který bude italskou televizí odvysílán ve dvou dílech letos na podzim. Po shlédnutí nového filmu papež poděkoval tvůrcům, kteří byli na projekci přítomni, a řekl, že mu připravili velkou radost tím, že vzali vážně jeho poněkud nahodilou poznámku z jedné generální audience před třemi roky, kdy řekl, že by ?mohlo být užitečné natočit film o církevních otcích, třeba o svatém Augustinovi?. Italská společnost Lux Vide, z jejíž dílny vyšlo již několik desítek filmů s náboženskou tématikou, se podnětu chopila a podle nejslavnějšího Augustinova spisu Vyznání, natočila ? jak řekl včera papež ? ?grandiózní životní epopej sv. Augustina?.

?Skutečně mi připadá, že tento film je jakousi duchovní cestou na kontinent, který je od nás velice daleko, ale duchovně velice blízko, protože lidské drama je stále stejné. Viděli jsme, jak se v kontextu nám velmi vzdáleném, odvíjí veškerá realita lidského života se všemi problémy, smutky, neúspěchy, ale také to, že Pravda je nakonec silnější než jakákoli překážka a člověka najde. To je velká naděje, která nakonec zůstává: my nemůžeme sami najít Pravdu, ale Pravda, která je Osobou, nalézá nás. Zvnějšku se život svatého Augustina zdá ústit do tragického konce: svět, pro který a ve kterém žil zaniká, je zničen. Avšak jeho poselství zůstává, i v proměnách světa trvá dále, protože vychází z Pravdy a vede k Lásce, která je naším společným předurčením.?

Řekl Benedikt XVI. po skončení předpremiéry filmu ?Svatý Augustin?, který byl natočen v Italsko, Německo-Polské koprodukci v režii Christiana Duguaye, hlavní postavu ztvárnil italský herec Alessandro Preziosi.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.