Benedikt XVI. připomněl 70. výročí začátku války

2.9.2009 

Dnešní generální audience Svatého otce se konala ve vatikánské aule Pavla VI. Přišlo na ni téměř osm tisíc poutníků. Benedikt XVI. na ní přiletěl vrtulníkem z letního sídla v Castel Gandolfo, kam se po jejím skončení vrátil. Po letní přestávce navázal na cyklus katechezí o významných historických postavách církve, ?na nichž je jako v zrcadle vidět, co znamená být křesťany?. V dnešní katechezi byl představen sv. Odo, opat z Cluny.

?V jednom úryvku z kázání ke cti Marie Magdalény nám opat z Cluny podává své pojetí mnišského života: ?Maria, která seděla u Pánových nohou, a s pozorným duchem naslouchala jeho slovu, je symbol něhy kontemplativního života, jehož chuť, čím více je zakoušena, tím více přivádí duši k odluce od viditelných věcí a od vřavy a starostí tohoto světa? (In ven. S.Mariae Magd., PL 133,717). Toto pojetí Odo potvrzuje a rozvíjí v dalších svých spisech, v nichž se zračí jeho láska k niternosti, vidění světa jakožto křehké a chatrné skutečnosti, z níž je třeba se vykořenit, ustavičná snaha o odstup od věcí, vnímaných jako zdroj neklidu, vytříbená vnímavost pro přítomnost zla u různých kategorií lidí a vnitřní eschatologické očekávání. Tato vize světa se může zdát hodně vzdálená od té naší; oceňuje vnitřní život, otevřený vůči druhým, pro lásku k bližním a právě tak proměňuje bytí a otevírá svět Božímu světlu.?

PLNÉ ZNĚNÍ KATECHEZE Benedikta XVI. je ZDE

V polském pozdravu k poutníkům pak Benedikt XVI. připomněl 70. výročí začátku II.světové války.

?V paměti národů zůstanou lidské tragédie a absurdita války. Prosme Boha, aby duch odpuštění, míru a smíření pronikl do srdcí lidí. Dnešní Evropa a svět potřebují ducha společenství. Vybudujme je na Kristu a jeho evangeliu, na základech lásky a pravdy.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.