Korespondence mezi Tedem Kennedym a Benediktem XVI.

31.8.2009 

V médiích měla velký ohlas korespondence mezi nedávno zesnulým americkým senátorem Tedem Kennedym a Benediktem XVI. Dopis senátora Kennedyho doručil papežovi osobně americký prezident Barack Obama během své návštěvy ve Vatikánu letos 10. července a papežova odpověď byla doručena dva týdny poté. Agentury a tisk přinesly výňatky z těchto dopisů, které zveřejnil minulou sobotu emeritní arcibiskup Washingtonu mons. Theodore McCarrick během pohřebních obřadů v Arlingtonu ve státě Virginia.

?Vím, že jsem byl nedokonalý člověk ? napsal papežovi senátor Kennedy ? ale snažil jsem za pomoci víry kráčet přímo?. Benedikt XVI. odpověděl: ?Modlím se, abyste v následujících dnech nacházel oporu ve víře a naději?. Některá média vyslovila podiv nad tím, proč nebyl u příležitosti pohřbu tak významné osobnosti politického života Spojených států zaslán z Vatikánu soustrastný telegram. Ten však bývá zasílán pouze při úmrtí aktuálního či bývalého prezidenta daného státu.

O zveřejnění korespondence mezi papežem a senátorem Kennedym se postarala vdova po zesnulém Vicki. ?Píši v hluboké pokoře ? čteme v listě senátora papeži ? abych Vás požádal o modlitbu, neboť mé zdraví slábne. Před rokem mi byla zjištěna diagnóza rakoviny mozku a nemoc začíná přes veškerou péči získávat převahu. Je mi 77 let a připravuji se na odchod z tohoto života.? Senátor Kennedy dále označuje svůj život za mimořádný, protože ?byl požehnán příslušností k nádherné rodině a protože oba moji rodiče, zejména matka, dbali o to, aby víra byla středem našich životů. Dar víry ? napsal Ted Kennedy ? mi byl oporou a živil mne v těch nejtemnějších chvílích.? Senátor pak v dopise Svatému otci vylíčil povahu služby, kterou věnoval Spojeným státům během takřka 50 let, které strávil v Kongresu.

?Duchovní blízkost? je první dojem, který vyjadřuje Benedikt XVI. ve svém odpovědi senátorovi. ?Modlím se ? stojí píše papež ? aby se Vám dostalo milosti radostné odevzdanosti do vůle Boží a vyprošuji útěchu a pokoj, přislíbený Vzkříšeným Spasitelem, všem, kteří sdílejí vaše utrpení i důvěru v život věčný.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.