Tony Blair na Mítinku v Rimini

29.8.2009 

V Rimini se skončil již 30.ročník největšího italského katolického mítinku, pořádaného hnutím Comunione e liberazione. Jednotlivými pavilony mítinku prošlo během 7 dní přibližně 800 tisíc osob, většinou z Itálie. Ti všichni dali v těchto slunných dnech přednost přednáškám, diskusím, výstavám, koncertům a filmovým projekcím před pouhou relaxací na mořské pláži. Mítink zajišťovalo organizačně 4 tisíce dobrovolníků. Z Rimini referuje korespondent Vatikánského rozhlasu Lech Rynkiewicz:

?Mediální ohlas této největší italské společenské akce byl imponující. Veřejnoprávní i soukromé televize i rozhlas a nejhlavnější deníky denně sledovaly dění na mítinku. Téma setkání ? ?Poznání je vždycky událost? se dotýkala také lidí, kteří jsou nejen zeměpisně daleko od Rimini, ale nemají ani k víře žádný vztah. Trenér italského národního fotbalového mužstva, Marcello Lippi, který zde byl dotázán na téma mítinku, odpověděl že není věřící, ale diví se a závidí věřícím, kteří nacházejí sílu ve společenství s druhými.
Mítinku se účastnili intelektuálové, politici, včetně čtyřech prezidentů z Afriky a takřka všech ministrů Italské vlády, bankéři, přírodovědci, tři laureáti Nobelovi ceny, lidé ze světa kultury a umění. Včera vystoupil také bývalý britský premiér Tony Blair. Ten odpověděl na dotaz, jak došlo k jeho k konverzi, s úsměvem: ?Všechno je to vina mojí ženy.? Mítink navštívila také bývalá velvyslankyně USA při Svatém stolci Mary Ann Glendon. Italský lékař ? kardiolog Enzo Janacci, který je zároveň zpěvákem, hudebníkem a skladatelem, hovořil o své vlastní cestě od agnosticismu k víře a přirovnal ji k situaci zamilovanosti, která umožňuje vidět vše v úplně jiném světě. Prof. Edward Green z Harvardské univerzity dal zapravdu Benediktovi XVI. ve věci boje proti AIDS. Poukázal na to, že prezervativ není ? z vícero důvodů ? v Africe účinným preventivním prostředkem. Francouzský filosof Remi Brague z pařížské Sorbony zdůraznil, že víra nemá v úmyslu vysvětlovat, jak vzniklo stvoření, ponechává svobodu vědeckému bádání, ale tvrdí, že skutečnost má smysl. Proto je víra stejně jako svoboda základem racionality.
Zmíněný Tony Blair, bývalý britský premiér, politicky úspěšný muž, hovořil o vysvobozování člověka z pod všudypřítomné vlády státu. Blair, politik, s zářivou, byť kontroverzní minulostí, dnes neváhá veřejně pokleknout před Nejsvětější svátostí.

Mítink poukázal znovu na to, že je možné, aby se autenticky setkali a vyměnili si zkušenosti křesťané různých vyznání, ba stoupenci různých náboženství, včetně islámu, tedy lidí různých pohledů, kteří však hledají a ptají se na smysl bytí svého i druhých lidí. Letošní mítink se skončil spontánním ujištěním ? na viděnou příští rok.?

Z Rimini informoval Lech Rynkiewicz.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.