Dnes začal tzv. ?Ratzinger Schülerkreis

28.8.2009 

V centru Mariapoli v Castel Gandolfo dnes začalo pravidelné prázdninové setkání bývalých studentů Benedikta XVI. z doby, kdy vyučoval na univerzitě v Řezně, tzv. ?Ratzinger Schülerkreis?. Třídenní seminář má soukromý charakter a letos je jeho tématem ?misijní poslání z ekumenického hlediska?.
V minulých letech, už po zvolení Josepha Ratzingera na Petrův stolec, se jeho bývalí studenti zabývali například tématy: vztah s islámem nebo stvoření a evoluce.
Mezi účastníky letního setkání v papežském sídle jsou teologové, filosofové, kněží i laici. Jako hosté vystoupí také evangelický teolog prof. Peter Beyerhaus z Tübingen a prof. Heinz Buerkle, bývalý evangelický teolog, který konvertoval na katolickou víru, a vyučuje v Mnichově. Mezi pravidelnými účastníky setkání je také vídeňský arcibiskup, kard. Christoph Schönborn:

?Letos se bude hovořit o poslání, misijním poslání Církve. Tohle téma vybral Svatý otec.?

Je možné misie v Evropě pořádat spolu s ostatními vyznáními?

?Jistě, Pán nás volá ke společnému vydávání svědectví. Je to naléhavá výzva samotného Ježíše.?

Jaká je atmosféta na těchto setkáních? Je tu ještě vztah profesor-student?

?Jistě, tohle zůstává a je vidět, že pro Svatého otce je to okamžik odpoutání se od všednodennosti. Je se svými bývalými studenty jako před lety, kdy byl ještě profesor a my studenti,? říká vídeňský arcibiskup kard. Christoph Schönborn.
Benedikt XVI. bude v pondělí 31. srpna na závěr setkání svých bývalých studentů předsedat mši svaté.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.