Další zázrak v Lurdech?

27.8.2009 

Jistá Italka postižená roztroušenou sklerózou se uzdravila na známém mariánském poutním místě v Lurdech. ?Je to dar Páně udělený prostřednictvím jeho svaté Matky,? komentoval tuto událost její diecézní biskup mons. Francesco Antonio Nolé. Paní Antoinetta Raco, která se léčila v nemocnice Le Molinette v Turíně, byla upoutána na lůžko od roku 2005 a letos při návštěvě Lurd nevysvětlitelně začala znovu chodit. Pouť do Lurd vedl právě biskup Nolé, který Vatikánskému rozhlasu řekl:

?Po návštěvě, kterou paní Antonietta vykonala na klinice v Turíně a po prohlášení profesora Chió, který řekl, že lékařská literatura nezná jediný případ samovolného ústupu této nemoci, můžeme říci, že se jedná o událost mimořádnou.?

Jaký je další postup při zjišťování, zda se jedná opravdu o zázrak?
?Nyní nám prof. Chió poskytne celou lékařskou dokumentaci a my ji pošleme do Lurd. Potom tamější lékařské konsorcium provede analýzu celého případu nejen z hlediska lékařského, ale také teologického. Pravděpodobně bude třeba také položit pár otázek paní Antoinettě popřípadě dalším svědkům.?

Jaký je Váš osobní dojem z celé události?
?Především mám velký respekt k této ženě, která se vydala do Lourd a nežádala nic než zemřít v pokoji. Říkala: ?Nechci dojít stejného konce jako Welby (stejně postižený muž, kterého jeho blízcí odpojili od dýchacího přístroje), chci aby o mém životě rozhodl Pán, který je vládcem života?. Sama tedy žádala jen klid a pokoj pro sebe a celou rodinu. A potom prosila za milost pro jednu čtyřletou holčičku, postiženou toutéž nemocí jako ona. A navíc tato žena, poté co se jí dostalo tohoto velkého daru, nikomu nic neřekla. Nechávala si všecko pro sebe. Až když se vrátila domů, uslyšela vnitřní hlas, který jí žádal: ?Řekni to, vyprávěj o tom!? Ona na to odpověděla ?A co mám říkat? Já si to nezasloužím, jsem nehodná?? Pak jsem jí řekl a ujistil ji, že Pán jí dal tento dar nejenom pro ni, ale pro celé společenství, pro všechny, kdo se to mohou dozvědět, a skutečně od té doby prožíváme pozitivní důsledky této události.?

Je to fakt, který lidi zaráží, vzbuzuje u nich pochybnosti, naděje, jistoty?
?Zapálil toho, kdo měl víru, a otřásl svědomím těch, kteří byli vlažní a neteční. Mnozí přijali úmysl vydat se do Lurd a dát se tam do služeb nemocných. Potom se také vyrovnávají s nějakou nemocí a říkají si: tato žena obdržela zázračné uzdravení, ale nic nežádala. A objevují dobročinnost modlitby, modlitby za druhé??

Co vlastně znamená jít do Lurd, odmyslíme-li si fyzická uzdravení, ke kterým tam občas dochází?
?Znamená to zakusit velké bratrství, které je objevováno ve službě druhým, dobročinnost darování a přijetí darováním se druhým bez očekávání jakékoli materiální či duchovní odměny. Právě tato služba se totiž stane odměnou.?

Říká biskup Francesco Antonio Nolé na okraj jednoho nedávného nevysvětlitelného uzdravení v Lurdech.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.