Ve Viterbu se chystají na návštěvu Benedikta XVI.

27.8.2009 

Diecéze Viterbo netrpělivě očekává návštěvu Benedikta XVI. Svatý otec bude sloužit mši vatou ve Vale Faul ve Viterbu už za deset dní ? dopoledne 6. září. Odpoledne pak v Bagnoregio uctí ostatky svatého Bonaventury. Dalšími důležitými okamžiky této jednodenní pastorační cesty budou návštěva poutních míst: kostela svaté Růženy a chrámu Madonna della Quercia. O úctě zdejších obyvatel k Panně Marii hovoří otec Flavio Valeri, vedoucí organizačního výboru pastorační návštěvy:

?Madonna della Quercia, - Panna Marie z dubu ? je obraz viterbskému společenství velmi drahý. Je namalovaný na destičce, která byla připevněna k dubu ? proto se jmenuje Madonna della Quercia - Panna Marie z dubu. Od začátku je obraz zdejšími velmi uctíván také pro mnohé zázraky, které se kolem tohoto uctívaného obrazu množily. Pak během staletí zde bylo zbudován velký chrám, který je ještě dnes cílem mnoha poutníků. Především druhou zářijovou neděli se viterbští vydávají na pouť, aby obnovili smlouvu lásky mezi městem a Pannou Marií.?

A nyní ke svaté Růženě. Několik dnů před návštěvou Svatého otce se tu bude konat jedna tradiční událost, která každoročně přitahuje mnoho lidí nejen z Viterba...

?Ano, také ke svaté Růženě chovají viterbští velkou úctu, hluboké city a nepopsatelnou lásku, kterou projevují zvláštním způsobem v prvních zářijových dnech, kdy si město připomíná přenesení neporušeného těla světice z kostelíku Panny Marie v Poggio do kláštera klarisek, kde je neporušené tělo naší patronky uchováváno dodnes. 3. září v devět hodin večer bude na ramenou sta mužů ? nazvaných ?nosiči svaté Růženy - přenesena velká, 30 metrů vysoká, kampanila. Tak je připomínáno přenesení jejího neporušeného těla. Mnišky z dvanácti klauzurních klášterů se boudou společně s papežem modlit v kostele Madonna della Quercia. Tahle modlitba se bude konat brzo odpoledne. Mnišky se sejdou ještě před příjezdem Svatého otce, aby se modlily podle svých úmyslů. Po tomto setkání odjede Svatý otec do Bagnoregio, kde soukromě navštíví kostel svatého Mikuláše, kde se svatý Bonaventura narodil a kde se nachází jeho relikvie, jeho paže.?

Jak se na tuhle návštěvu připravujete?

?S duchovní přípravou jsme začali bezprostředně poté, co nám náš biskup, mons. Lorenzo Chiarinelli, 8.prosince loňského roku oficiálně návštěvu ohlásil. Tahle duchovní příprava je založená na dvou bodech. Prvním je modlitba: náš biskup napsal krásnou modlitbu, kterou se lid každý den modlí ve všech kostelech diecéze, aby se duchovně na návštěvu připravil. A pak organizační výbor připravil také brožurku, jejíž pomocí se lze na návštěvu připravit také reflexí o Petrově službě a o postavě svatého Bonaventury.?

Říká otec Flavio Valeri, vedoucí organizačního výboru pastorační návštěvy Benedikta XVI. ve Viterbu a Bagnioregiu, která se bude konat v neděli 6. září.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.