Společné prohlášení biskupů Polska a Německa

26.8.2009 

?Nevracejme se do minulosti, tvořme společnou budoucnost?, napsali polští a němečtí biskupové ve společném prohlášení, které bylo včera prezentováno zároveň v Bonnu a v Čenstochové. Dokument vznikl z polské iniciativy k 70. výročí vypuknutí 2.světové války. Text prohlášení, obsahujícího výzvu k budování pokoje a formování člověka, osvobozeného od nenávisti přijali polští biskupové na svém plenárním zasedání na Jasné Hoře.

Autoři prohlášení obracejí pozornost na odcházející generace, které přežily válku, i na ty, které měly odvahu vyslovit slova: odpouštíme a prosíme o odpuštění. Vyslovili je v roce 1965 poprvé polští biskupové. Jejich tehdejší prohlášení vyvolalo velkou nevoli komunistického režimu a vyvolalo rozporuplné reakce i mezi tehdejšími polskými katolíky. Němečtí biskupové však v roce 1965 tuto výzvu s nadšením přijali. Uspíšilo to nakonec i navázání diplomatických vztahů mezi Polskou lidovou republikou a Německou spolkovou republikou.

Naproti tomu včerejší prohlášení biskupů Německa a Polska je podle sdělení biskupa Wiktora Skorce, pověřeného kontakty s biskupskými konferencemi, projevem společného zaujetí věcmi budoucími. ?V prohlášení není tolik odkazů na historii, která je smutná, ale v jistém smyslu již uzavřená ? řekl biskup Skworc ? a nechceme také zasahovat do probíhajících problémů politické povahy, ani využívat historii k politickým cílům. Chceme jen jako církev ukázat jasnou perspektivu, že máme budoucnost a že můžeme v evropském domě něco společně vytvořit.? Biskupové připomínají, že jedině pravda, která nic nepřidává a nic neopomíjí, nás může osvobodit. Kromě společného polsko-německého prohlášení, projednali polští biskupové také bioetické otázky, obsažené v návrhu nových polských zákonů. Oznámili také vydání dokumentu Polské biskupské konference nazvaného ?Sloužit pravdě o manželství a rodině?.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.