Italský ministr zahraničí na mítinku v Rimini

24.8.2009 

První den největšího katolického mítinku v Itálii vystoupil italský ministr zahraničí Franco Frattini. Diskutovalo se zejména o nedávné, další tragédii afrických imigrantů, kteří zemřeli hladem a žízní na moři, když jejich lodi cestou na italský ostrov Lampedusa došly pohonné hmoty, aniž by se jim dostalo pomoci. Ministr zahraničí Frattini k tomu řekl:

?Je zřejmé, že ponecháme-li stranou otázku bezprostřední pomoci, existují zde také mezinárodní povinnosti. Je tu oblast, která nese oficiální označení ?zóna pátrání a pomoci? a patří Maltě. Měla by ji tedy pokrývat Malta. Je to však 250 km čtverečních a my jsme řekli, že je to přece jen zóna trochu velká pro maličkou Maltu. Již 10 let jednáme s Maltou, aby se tato zóna stala mezinárodní, ale Malta řekla ne.
Problémy, na které narážíme, nevyřeší polemiky. Proto říkáme: Vytvořme podmínky, aby zoufalí lidé nebyli tak zoufalí, a nemuseli odcházet do Itálie, která je branou Evropy. Když potom ale někdo do Itálie přijde, musíme žádat Evropu, aby přijala dělbu výdajů, námah a odpovědnosti. Itálie rozhodně není schopna postarat se o 10 tisíc lidí, kteří ročně přicházejí na ostrov Lampedusa. 27 evropských zemí by se o tuto odpovědnost mohlo podělit. A to je návrh, který Evropě předkládáme.
?

Řekl pro Vatikánský rozhlas k nedávné tragédii italský ministr zahraničí Frattini během své návštěvy na katolickém mítinku v Rimini.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.