Papež vyjádřil soustrast k úmrtí Kim Te-džunga

24.8.2009 

Benedikt XVI. svěřuje duši bývalého jihokorejského prezidenta ?milosti a lásce všemohoucího Boha a na celý korejský lid, který oplakává jeho odchod, svolává Boží požehnání, pokoj a sílu.? To je hlavní pasáž telegramu, který jménem Svatého otce zaslal kardinál státní sekretář Tarcisio Bertone. Papež vyjadřuje zármutek nad smrtí bývalého prezidenta Jižní Koreje, Kim Te-džunga. Soustrastné poselství adresované jihokorejskému lidu a prezidentu Lee Mjong-bak, zveřejnila v pátek, jak informuje agentura Zenit, rodina zesnulého prezidenta a velký ohlas mělo také v Číně, poté co o něm informovala oficiální vládní tisková kancelář Čínské lidové republiky Xinhua.

Kim Te-džung byl katolíkem, držitelem Nobelovy ceny za mír. Za snahu o dobré vztahy s komunistickou Severní Koreou. Zemřel v úterý ve věku 85 let. Prezidentem Jižní Koreje byl v letech 1998 ? 2003. V roce 2000 zorganizoval vůbec první summit s vůdcem Severní Koreje Kim Čong Ilem. Podepsal s ním komuniké o usmíření a případném znovu sjednocení a ekonomické výměně. Týž rok obdržel zmiňovanou Nobelovu cenu míru.

Pohřeb Kim Te-džunga se konal včera. Kim Čong Il vyslal dokonce delegaci, která osobně předala poselství současnému prezidentovi Lee Mjong-bakovi. Samotného pohřbu se ale neúčastnila. Kim Te-džung v minulosti patřil k opozici. Byl katolíkem a vůdčím představitelem demokratizačního procesu v Jižní Koreji. Šest let byl vězněn. Tři roky strávil v exilu a dalších deset let v domácím vězení pod policejním dohledem. V roce 1980 jej tehdejší jihokorejský režim odsoudil k trestu smrti. Na intervenci Jana Pavla II., k výkonu trestu nedošlo. L'Osservatore Romano připomíná slova zesnulého jihokorejského vůdce, že mu ?katolická víra byla pomocí a oporou?.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.