Mons. Veglio ke ztroskotání afrických imigrantů u ostrova Lampedusa

22.8.2009 

Je zapotřebí těsné a dlouhodobé mezinárodní spolupráce, aby se odpovídajícím způsobem mohl vyřešit tento problém ? řekl předseda Papežské rady pro pastoraci migrantů, když komentoval tragédii, při níž během posledních týdnů zahynulo téměř 80 imigrantů. Na vlnách Středozemního moře bloudila více než 20 dní 12 metrová loď směřují k italskému ostrovu Lampedusa se 78 lidmi na palubě. Nejprve kormidelník ztratil kurs a potom došlo palivo, voda i potraviny. Potkalo je několik lodí, ale zastavila se jen jedna rybářská loď, která ztroskotancům zanechala trochu vody a potravin. Nebyla však podniknuta žádná záchranná akce. Cestu do Itálie tak přežilo pouze 5 osob. 73 lidí zemřelo během cesty.
Jak řekl Vatikánskému rozhlasu arcibiskup Antonio Maria Veglio, tragédie ukazuje na naléhavou potřebu jednat na mezinárodní úrovni. Je třeba střežit námořní trasy a vyvíjet humanitární iniciativu, říká předseda vatikánského úřadu pro pastoraci migrantů:

?Stát má právo migraci regulovat. Existuje však také právo člověka na záchranu. Je to zřejmé zejména v naléhavých situacích, které vznikají například na moři. Přes celá staletí byli kapitáni lodí věrni tomuto základnímu námořnímu právu, které přikazuje záchranu ztroskotanců. Naše společnosti si však vybudovaly odmítavý postoj ve vztahu k cizincům. Plyne to nejenom z neznalosti druhého, ale také ze sobectví, protože se nechceme dělit s cizími o to, co máme. Dochází tak ke krajnostem, kdy se dělíme s domácími zvířaty. Počet obětí však stále roste. Podle konkrétních údajů zahynulo na hranicích Evropy od roku 1988 již 14 660 lidí.?

Také církev v Itálii je zaskočena poslední tragédií afrických migrantů. Arcibiskup Francesco Montenegro, diecézní biskup sicilského Agrigenta, pod které spadá i ostrov Lampedusa, na který se ztroskotanci dostali, potvrzuje, že podobných případů se děje mnohem více, než kolik je jich zveřejněno. Středozemní moře se tak stává opravdovým hrobem, řekl pro Vatikánský rozhlas. Skutečnost, že žádná instituce neposkytla migrantům pomoc svědčí o nedostatku lidské vnímavosti. Je to jakási ozvěna soudobé kultury, které se pohostinnost stává cizí ? řekl arcibiskup Montenegro.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.