Vatikán chystá stručný a jasný dokument o formaci kněží

19.8.2009 

Seminář musí být školou šťastného kněžství ? řekl v rozhovoru pro vatikánský deník Osservatore Romano sekretář Kongregace pro katolickou výchovu, která pečuje mimo jiné o formaci budoucích kněží. Podle jeho mínění by měly také semináře přijmout dynamiku Kněžského roku, což znamená: dbát o to, aby kněží, kteří se v nich formují, byli šťastní z toho, kým jsou, aby věděli, jaká je jejich identita a kde je jejich místo v církevním společenství. Velmi významným aspektem kněžské formace musí být vytváření kněžského bratrství a přátelství. Příliš mnoho kněží trpí samotou, míní arcibiskup Jean Louis Brugués.

Sekretář Kongregace pro katolickou výchovu prozradil, že tato Kongregace připravuje stručný a velmi jasný dokument o formaci v seminářích. Zveřejněn bude pravděpodobně na závěr Kněžského roku. Dobrá formace se musí přizpůsobit aktuální situaci. A dnešní seminaristé jsou jiní než jejich předchůdci, poznamenává arcibiskup Brugués. Z jeho postřehů vyplývá, že většina mladých mužů, kteří se hlásí do seminářů, mívá velmi dobré vzdělaní v určité specializaci, ale chybí jim znalosti křesťanské kultury. Proto je nezbytný například propedeutický rok. V programu studií je třeba se více věnovat předávání syntetického pojetí teologie a vyhýbat se přílišnému zaujetí jednotlivými speciálními disciplinami.

Arcibiskup Brugués se zmínil také o nedávno publikovaném dokumentu zmíněné kongregace o využívání psychologických kompetencí při formaci v seminářích. Dokument ? podle jeho mínění ? varuje před dvěma krajnostmi. Na jedné straně jde o podrobování všech seminaristů psychologickým testům a na druhé straně o úplnou nedůvěru v psychologii. Pomoc psychologa je třeba využít jen tehdy, je-li to skutečně potřebné, zdůraznil sekretář Kongregace pro katolickou výchovu, arcibiskup Jean Louis Brugués.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.