Osvojme si city sv. faráře Arského

15.8.2009 

Benedikt XVI. před Angelus, Castel Gandolfo

Drazí bratři a sestry,
Uprostřed měsíce srpna, jenž je pro mnoho rodin a také pro mne časem dovolených, církev slaví Nanebevzetí Panny Marie. Je to privilegovaná příležitost pro rozjímání o posledním smyslu naší existence, abychom pomocí dnešní liturgie, jež nás zve k životu na tomto světě v neustálé orientaci k věčným dobrům, měli podíl na stejné slávě, stejné radosti jako naše Matka, Maria (srov. Vstupní modlitba). Chceme proto pohlédnout na Matku Boží, Hvězdu naděje, která osvěcuje naše pozemské putování; následovat příklad svatých a světic, kteří se na Ni odvolávali za všech okolností. Slavíme Kněžský rok v připomínce svatého faráře Arského a rád bych z myšlenek a svědectví tohoto svatého venkovského faráře převzal několik podnětů k zamyšlení, které nám všem, zejména kněžím, mohou pomoci oživit lásku a úctu k Nejsvětější Panně.

Životopisci dosvědčují, že svatý Jan Maria Vianney mluvil o Matce Boží se zbožností a zároveň důvěrností a bezprostředností. ?Svatá Panna ? říkával často ? je bez poskvrny, ozdobena všemi ctnostmi, které ji činí tak krásnou a hodnou Nejsvětější Trojice? (B. Nodet, Il pensiero e l´anima del Curato d´Ars, Turín 1967, str. 303). A dále: ?Srdce této dobré Matky není než láskou a milosrdenstvím, netouží po ničem, než aby nás viděla šťastnými. Stačí se k Ní jen obrátit, abychom byli vyslyšeni? (ivi, 307). Z těchto vyjádření vysvítá horlivost kněze, který je pohnut apoštolským zápalem, rád mluví k věřícím o Marii a nikdy ho to neomrzí. I dnešní svízelné tajemství Nanebevzetí dokázal prezentovat účinnými obrazy, například těmito slovy: ?Člověk byl stvořen pro nebe. Démon zlomil žebřík, který tam vedl. Náš Pán svým Utrpením vytvořil další. Nejsvětější Panna je nahoře u žebříku a drží jej oběma rukama? (ibid.).

Svatý farář Arský byl přitahován především Mariinou krásou, která spočívá v jejím Neposkvrněném bytí, neboť je jediným tvorem počatým beze stínu hříchu. ?Svatá Panna ? říkával ? je oním krásným stvořením, jež nikdy nezarmoutilo dobrého Boha? (ivi, 306). Jako pastýř dobrý a věrný, dal především příklad této synovské lásky k Boží Matce, kterou se cítil přitahován k nebi. ?Kdybych nepřišel do nebe ? volá ? jak bych byl nešťastný! Nikdy bych nespatřil Svatou Pannu, stvoření tak krásné!? (ivi, 309). Několikrát zasvětil svou farnost Marii a radil zejména maminkám, aby činili totéž každý den se svými dětmi.
Drazí bratři a sestry, osvojme si cítění svatého faráře Arského. Obraťme se k Panně Marii Nanebevzaté se stejnou vírou a svěřme Jí zvláště kněze na celém světě.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.