Vietnamští biskupové žádají uzákonění soukromého vlastnictví půdy

13.8.2009 

Vietnamští biskupové žádají vládu o dialog a spravedlivý zákon o půdě. Právě chybějící zákon o půdě je totiž příčinou sociálního napětí, které se projevilo pokojnými demonstracemi vietnamských katolíků, žádajících vrácení neoprávněně zabaveného církevního pozemku. Reakcí na nepokoje bylo fyzické napadení a vážné zranění několika vietnamských kněží i věřících laiků příslušníky policie v civilu. To vyvolalo manifestace, kterých se účastnilo půl milionu katolíků.

V článku publikovaném ve VietCatholic News biskupové píší, že ?veřejné mínění bylo silně znepokojeno tím, že nedávné spory o majetek církve byly řešeny zásahem státu a neurvalou persekucí a vězněním katolíků?. Ve svém listě poukazují na příčinu aktuálního sociálního neklidu, které se zmocňuje širokých vrstev obyvatelstva a zdaleka nemá vztah jen k životu katolické církve. Biskupové připomínají slova Benedikta XVI., že církev neusiluje o politickou moc, ale snaží se jen v duchu dialogu a uctivé spolupráce přispět k obecnému dobru. ?Vietnamský zákon o půdě ? píší tamější biskupové ? potřebuje novelizaci, kterou by bylo uznáno soukromé vlastnické právo, jak to požaduje Všeobecná deklarace lidských práv, podle níž ?každý jednotlivec má právo vlastnit individuálně nebo spolu s druhými soukromý majetek? a ?žádný jednotlivec nesmí být zbaven bezprávně svého soukromého vlastnictví?. Jsme proto přesvědčeni ? pokračují biskupové ? že namísto toho, aby se každý případ jako doposud řešil jednotlivě, bude zapotřebí hledat souhrnné řešení a přiznat jednotlivcům právo na vlastnictví půdy a majetku.?

Ve Vietnamu patří podle zákona všechna půda ?lidu a stát je jednatelem?. Tato ?enormní moc státu, kterou neomezuje žádná direktiva, ani kontrolní orgány ? píší biskupové ? nevyhnutelně vede ke zneužívání moci těmi, kteří rozhodují o územních záležitostech. Problémem je proto zneužívání moci k osobním zájmům a to zejména tehdy, kdy se půda stává ekonomickou hodnotou, jako je tomu právě nyní.? Vietnamští biskupové také poukázali na negativní roli ?médií, která místo aby usilovala o vzájemné porozumění a jednotu, šíří o katolících jen pochybnosti a lži?.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.