Pokoncilní ?modernizace? přestává být přitažlivá

12.8.2009 

Mladé pokolení duchovních ze Spojených států touží po návratu tradičních forem společného života, modlitby i oděvu. Plyne to ze včera zveřejněných výsledků průzkumu, provedeného Georgtownskou univerzitou (Center for Applied Research in the Apostolate) a zaměřeného na očekávání mladých Američanů, pokud jde o řeholní a kněžský život.

?Atraktivnější se stává řeholní život v komunitě s chórovými modlitbami, společnou eucharistií a liturgií hodin? ? tvrdí sestra Mary Bendyna, která průzkum uskutečnila. ?Mladí lidé jsou více přesvědčeni o nutné věrnosti církvi a hledají takové komunity, v nichž se nosí řeholní oděv.? Pokolení, které si vybírá povolání k duchovnímu stavu, se chce výrazně odlišit od svých předchůdců, kteří v pokoncilní době odkládali řeholní hábity, odcházeli z klášterů, dobývali akademické tituly a odcházeli působit do nejrůznějších odvětví. Průzkum ukázal, že řeholní instituty, které byly po 2.vatikánském koncilu takzvaně zmodernizovány, ztrácejí dnes u mladých Američanů přitažlivost.

Církev ve Spojených státech přitom prochází také etnickými či rasovými proměnami. Do té doby byli římskokatoličtí duchovní z 94% bílé pleti. Dnes je bělochů mezi kandidáty na kněžství jenom 54%. Roste naopak počet kněží asijského původu ? 14% a latinskoamerického 21%. Věkový průměr kandidátek do řeholního stavu je 32 let a seminaristů 30 let. Velkou výzvou, připouštějí autoři průzkumu, je stálost nových povolání. Více než polovina osob, které vstoupily do duchovního stavu po roce 1990, totiž ještě před složením věčných slibů vystoupila.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.