V roce 2050 bude každý pátý občan EU muslimem

10.8.2009 

V roce 2050 bude každý pátý občan Evropské unie muslimem, tvrdí britský deník Daily Telegraph, který shromáždil výsledky průzkumu, prováděného různými centry na celém světě, mimo jiné americkou armádou, která se obává o osudy svého největšího spojence. Londýnský deník připomíná, že v Evropě se snoubí dva procesy. Na jedné straně demografická krize a na druhé velká migrace. Během posledních deseti let se počet migrantů, přicházejících na starý kontinent přinejmenším ztrojnásobila: od půl milionů osob na konci devadesátých let až k jednomu milionu šesti set tisíc či dokonce 2 milionům letos.

Muslimové nepředstavují jedinou velkou skupinu migrantů, ale jejich přítomnost může mít největší vliv na sociální dění jednotlivých zemí ? domnívá se Daily Telegraph. Přesné určení počtu mohamedánů v Evropě je velmi obtížně proveditelné také proto, že některé státy se svých obyvatel či migrantů neptají na náboženské vyznání. Přesto se však má za to, že muslimové dnes představují 25% obyvatel v Marseilli a Rotterdamu, 15% v Bruselu a Birmingham, 10% v Londýně, Paříži a Kodani. V těchto městech bude jejich rozvoj pravděpodobně nejdynamičtější. V hlavním městě Evropské unie patří už dnes islámská jména mezi jména, která se novorozencům dávají nejčastěji. Připouští se, že v roce 2050 bude Birmingham město s muslimskou většinou, zatímco v Rakousku budou muslimové tvořit většinu dětí ve věku do 15 let.

V celé Evropě se počet muslimů během posledních 30 let zdvojnásobil a během následujících šesti se zdvojnásobí znovu. V roce 2050 jich bude nejméně 20%, ale v zemích jako Španělsko, Velká Británie či Holandsko jich bude mnohem více. Přestože vývoj muslimské menšiny má kolosální vliv na tvář Evropy, je toto téma mezi evropskými politiky tabu ? uzavírá britský deník Daily Telegraph.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.