Mons. Amato na univerzitě Notre Dame

10.8.2009 

Kulturní apostasie Evropy byla tématem přednášky, kterou pronesl arcibiskup Angelo Amato na katolické universitě Notre Dame ve Spojených státech. Prefekt Kongregace pro svatořečení provedl analýzu procesů odkřesťanštění starého kontinentu a poukázal na nezbytnost návratu ke křesťanským kořenům při budování společné totožnosti. Podle arcibiskupa Amata právě emancipace ve vztahu k Bohu a Jeho zákonům vede k postojům a rozhodnutím, které vyvolávají morální odpor. Jde o záležitosti jako klonování lidí, euthanasie či legislativní akceptace soužití osob téhož pohlaví.

?Bádání odervané od etiky umožňuje člověku, aby stejně jako v ekonomice či politice, také v biomedicíně a biotechnologii beztrestně zacházel s životem jiných lidských bytostí, zejména těch nejslabších a nejbezbrannějších? ? řekl arcibiskup Amato. Nedostatek úcty k životu přináší potom i popření přirozené povahy rodiny. V této souvislosti zůstává otázkou i projekt evropského sjednocení, které nelze uskutečnit jedině na rovině ekonomické a politické. Je zapotřebí také syntézy hodnot předávaných tradicí, míní prefekt Kongregace pro svatořečení. A k nim patří mimo jiné také starořecká idea spojovat demokracii se zásadou dobrých zákonů (eunomia), opírajících se o morální normy, vyvěrající z přirozeného zákona.

Druhý zdrojem evropských hodnot je křesťanství se svým důrazem na přítomnost Boha ve veřejném životě. ?Bojovný ateizmus by státu nezajistil právo,? ? říká arcibiskup Amato. Proto se katolická církev neomezuje jenom na kritiku ideologického a politického sekularismu, ale neustále se domáhá pozitivní světskosti, která doceňuje přínos křesťanství a jeho přitakání životu, svobodě, demokracii a respektování každé lidské bytosti.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.