1700 francouzských studentů putovalo společně do Svaté země

8.8.2009 

Před několik dny se skončila patrně největší francouzská pouť do Svaté země. Účastnilo se jí 1700 studentů ze 74 diecézí. Desetidenní pouť zahrnovala návštěvu posvátných míst, ale také setkání a pobyt s rodinami místních křesťanů. Francouzští studenti v doprovodu 20 biskupů a několika desítek kněží se vydali na cestu, jejímž motto znělo K pramenům ? Svatá země 2009, cesta ke kořenům křesťanství.

O. Sinety de Benoist, koordinátor studentských kaplanů přiblížil pro deník La Croix, že mladí se vydali z poušti Negev k Tiberiadskému jezeru, prošli Judejí i Galileou a jejich cílem nebyla pouhá návštěva památek a historických posvátných míst. ?Koná-li se pouť ? říká O. Benoist ? uskutečňuje se setkání, které koření v originálním doteku se Slovem Božím. Studenti se setkali s palestinskými křesťany, židy i muslimy, kteří žijí ve Svaté zemi. Na cestu se několik měsíců předem připravovali studiem zeměpisných a politických reálií. Byli rozděleni na několik skupin, z každá sledovala svůj vlastní program a společně se setkali na velké bohoslužbě slova u Tiberiadského jezera a na mši svaté v Jeruzalémě.?

Jeden z účastníků, čerstvě promovaný 26 letý student Thibaut deníku La Croix řekl, že ?pobyt v řecko-melchitské rodině mu umožnil seznámit se s každodenním životem a objevit tak specifičnost křesťanství ve Svaté zemi. Jiná účastnice pouti, 27 letá studentka Marie Payen se svěřila s tím, že ?nejsilnější zážitkem byl pro ni pobyt u Tiberiadského jezera, vzpomínka na jezero a pohnutí z myšlenky, že Ježíš právě tady před 2000 lety byl. Najednou jsem pochopila, co znamená slovo Vtělení.? Neobyčejnou zkušenost mohlo učinit 1700 studentů z Francie, kteří z podnětu tamější biskupské konference letos koncem července putovali do Svaté země.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.