Prefekt Kongregace pro klérus slaví 75. narozeniny

8.8.2009 

Prefekt Kongregace pro klérus a emeritní arcibiskup brazilského São Paola, kardinál Cláudio Hummes dnes slaví 75. narozeniny.

8. srpna 1934 se narodil v německé rodině v Černé hoře. Po základním studiu pokračoval ve františkánském semináři v Taquari v brazilském spolkovém státě Rio Grande do Sul.
Jako františkán studoval filosofii v Garibaldi a teologii v Divinópolis, kde byl také 3.srpna 1958 vysvěcen na kněze. Během následujících čtyř let pokračoval ve studiích filosofie v Římě. Mezi roky 1963 ? 1968 vyučoval filosofii ve františkánském semináři v brazilském Garibaldi, působil v pastoraci a jako poradce pro ekumenismus při Národní biskupské konferenci Brazílie.
V roce 1968 se vrátil do Evropy, aby studoval ekumenismus na Ekumenickém institutu Bossey ve švýcarské Ženevě.
Poté, do roku 1975, vyučoval na několika instututech v Brazílii a byl představeným františkánů v Rio Grande do Sul.

25. května 1975 obdržel biskupské svěcení. Stal se pomocným biskupem v Santo André s nástupnickým právem. Diecézním biskupem se zde stal ještě téhož roku, 29. prosince. V tomto úřadě působil 21 let. V rámci biskupské konference byl zodpovědný za pastoraci dělníků v celé Brazílii.
V roce 1996 se stal arcibiskupem ve Fortaleza. Tím byl dva roky, dokud ho Jan Pavel II. nejmenoval arcibiskupem São Paola. V roce 2006 ho pak Benedikt XVI. povolal do funkce prefekta Kongregace pro klérus.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.