Víc solidarity pro menší vyloučení

7.8.2009 

Benedikt XVI. vyzval Argentince, aby se účastnili 40. sbírky ?Más por Menos?, která se letos bude konat 13. září a její téma zní: ?Víc solidarity pro menší vyloučení?. Svatý otec povzbudil k tomuto dílu solidarity a vyjádřil svou naději, že může přispět k zmenšení pohoršení chudoby a sociální nerovnosti a splnit tak evangelní požadavky, které vyzývají k snaze o co nejspravedlivější a nejsolidárnější společnost.
V poselství adresovaném apoštolskému nunciovi v Argentině, mons. Adrianovi Bernardinimu, vyjadřuje Svatý otec svou hlubokou vděčnost všem, kdo přispějí k úspěchu této kampaně, které probíhá pod ochranou Naší Paní z Luján, patronky Argentiny.

Právě dnes se v Buenos Aires, v poutním chrámu ve čtvrti Liniers slaví patronátní slavnost svatého Kajetána Thiene. Slavnosti se účastní tisícovka věřících z celého kraje. Na přímluvu toho světce prosí o ?spravedlnost, chléb a práci?, modlí se za jednotu rodin, na podporu nemocných a těch, kdo jsou zoufalí a za odvahu vybudovat ?vlast bratrů?.

Hlavním oslavám předsedal v 11 hodin kardinál Jorge Bergoglio, arcibiskup z Buenos Aires. Jako každý rok požádal věřící, aby jako dary nepřinášeli svíčky nebo květiny, ale raději ošacení, trvanlivé potraviny a léky pro ty nejchudší.

Kajetán Thieny žil v 16. století. Byl na blízku těm největším vyděděncům, sirotkům, nevyléčitelně nemocným a opuštěným. Pro svou bezměrnou důvěru v Boha je uctíván jako ?Svatý od Prozřetelnosti?. Při modlitbě Anděl Páně minulou neděli připomněl svatého Kajetána Benedikt XVI. větou: ?Ne sentimentální láskou, ale činnou láskou se očišťují duše.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.