Centra pro pomoc ženám v tísni přinášejí plody

6.8.2009 

Více než 100 tisíc žen v Itálii odstoupilo od rozhodnutí podstoupit interrupci a přivedlo na svět své děti. Dostalo se jim podpory ve specializovaných Centrech pro pomoc ženám v tísni, kterých je v Itálii celkem 278. Tato centra se řídí zásadou, že problémy se nevyřeší zabitím dítěte, ale společným hledáním jejich řešení. Ženám, které uvažují o interrupci, se v centrech dostává nejenom psychologická či lékařská pomoc, ale také ekonomická podpora, což v mnoha případech znamená také střechu nad hlavou. Centra jsou založena na práci dobrovolníků.

Velké popularitě se těší tzv. projekt Gemma, organizovaný těmito centry. Je založen na metodě adopcí na dálku, jen s tím rozdílem, že v tomto případě se jedná o těhotné ženy. Akci provází heslo: ?Adoptuj matku, zachraň její dítě?. V rámci projektu dostávají ženy po 18 měsíců finanční pomoc. Peníze pocházejí od firem či individuálních dárců, ale také např. na sbírkách během svateb či křtů. Vedoucí římského Centra pro pomoc ženám v tísni Giorgio Gibertini poznamenává, že dobrovolníci, kteří chtějí kontaktovat ženy v životní tísni, používají stále více novodobých prostředků a metod jako např. internetové komunikační portály.

V Itálii jsou interrupce do 90 dne těhotenství vykonávány prakticky na pouhou žádost podle zákona z roku 1978, který byl o tři roky později potvrzen v referendu. Odhaduje se, že od té doby bylo v Itálii vykonáno 5 milionu interrupcí. V posledních letech je asi jedna třetina žen, přistupujících k interrupcí, tvořena imigrantkami.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.