Před 25 lety byl na Petrův stolec zvolen Jan Pavel II.

16.10.2003 

?Annuntio vobis gaudium magnum. Habemus Papam?. Bylo to 16. října 1978 v 18.45, kdy kardinál Pericle Felici oznámil užaslému davu volbu polského kardinála Karola Wojtyly, krakovského arcibiskupa. Neznámý papež, jak se později sám Jan Pavel II. nazval, si okamžitě získal přítomné, když se v 19.15 objevil v lodžii baziliky a pozdravil věřící shromážděné na Náměstí sv. Petra: ?Nevím, jestli se budu umět dobře vyjádřit ve vašem, našem italském jazyku. Jestliže se zmýlím, opravte mě!?

Šest dnů poté, 22. října, kdy se ujal služby Petrova nástupce, pronesl svoji programovou řeč, která je ještě dnes podstatou jeho poselství: Předávat naději evangelia, Krista, Vykupitele člověka, střed vesmíru a dějin. ?Nemějte strach. Otevřete dokořán brány Kristu,? uvedl tehdy ve svém proslovu Jan Pavel II.

Dnes večer v 18 hodin začala na náměstí sv. Petra slavnostní bohoslužba u příležitosti jeho jubilea. Kromě toho dnes ráno proběhla v aule Pavla VI. ve Vatikánu významná událost, která byla součástí i jistým zahájením oslav 25. výročí pontifikátu současného papeže ? podpis a promulgace postsynodální apoštolské adhortace ?Pastores gregis?. Aula byla zaplněna tisíci věřícími, kardinály, patriarchy, arcibiskupy a biskupy z Říma a z celého světa, kteří se sešli na oslavy výročí pontifikátu. Svatý otec s radostí předal celé církvi a každému ze svých biskupů dokument, který sám redigoval a který obsahuje různé příspěvky vzešlé z 10. řádného zasedání biskupského synodu. Jan Pavel II. pozdravil přítomné a obrátil se také na všechny místní církve. Poté, co substitut státního sekretariátu arcibiskup Leonardo Sandri shrnul obsah adhortace, hovořil Jan Pavel II. o obtížích úřadu, k němuž jsou povoláni biskupové.

Text poslední apoštolské adhortace se dělí na sedm kapitol. Je to souhrn osobnosti a služby biskupa a jeho trojího úkolu vyučovat, vést, a posvěcovat lid Boží. Obsahuje syntézu úvah synodního shromáždění, které bylo v říjnu 2001 o biskupech, služebnících evangelia Ježíše Krista a naději světa.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.