Benedikt XVI. pozdravil poutníky česky

5.8.2009 

Po několikatýdenní přestávce byly dnes obnoveny generální audience Svatého otce. V minulých třech týdnech se nekonaly kvůli jeho dovolené, z níž se vrátil minulou středu do letního papežského sídla v Castel Gandolfo. 23. generální audience v letošním roce se konala právě tam. Benedikt XVI. promluvil z balkónu apoštolského paláce ke 4 tisícům poutníků z Itálie, Francie, Anglie, ale i České republiky.
Tématem jeho katecheze byla osobnost svatého Jana Maria Vianneye, o němž mimo jiné řekl:

?Je zřejmé, že faráře z Arsu učinila svatým jeho pokorná věrnost poslání, ke kterému ho Pán povolal; byla to jeho ustavičná, důvěrou prodchnutá odevzdanost do rukou Boží prozřetelnosti. Dotýkal se srdcí lidí nikoli silou svých lidských darů, ani jen projevy - jinak chvályhodného ? vypětí své vůle. Získával i ty nejméně poddajné duše tím, že jim sděloval to, co vnitřně žil, tedy své přátelství s Kristem. Byl ?zamilován? do Krista a pravým tajemstvím jeho pastoračního úspěchu byla láska, kterou choval vůči hlásanému, slavenému a žitému eucharistickému Mystériu a která se stala láskou ke Kristovu ovčinci, křesťanům a všem lidem, kteří hledají Boha.?

PLNÉ ZNĚNÍ KATECHEZE Benedikta XVI. je ZDE

Po katechezi pozdravil Benedikt XVI. poutníky v několika jazycích, mezi nimiž nechyběla ani čeština:

?Srdečně zdravím poutníky z farnosti Jalubí! Drazí, přeji vám všem, aby letní dovolené a prázdniny přispěly nejen ke zdraví těla, ale i duše. K tomu vám rád žehnám! Chvála Kristu!?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.