Bavorský komorní orchestr zahrál Benediktu XVI.

3.8.2009 

Dobrota a krása Božího Stvoření zamezí zkáze světa, řekl včera Svatý otec po skončení koncertu, který se na jeho počest konal na nádvoří Apoštolského paláce v Castel Gandolfo.
Díla Bacha, Mozarta a Brittena zazněla v podání Bavorského komorního orchestru z Bad Bruckneau pod vedením hoboisty Albrechta Mayera.
Benedikt XVI. poděkoval hudebníkům německy a omluvil se, že poprvé nemohl po tak krásném koncertě zatleskat, kvůli dlaze, kterou má na pravé ruce. Vyjádřil také svůj úžas nad tím, že hoboj, jednoduchý nástroj vyrobený z kusu dřeva, v sobě skrývá ?celý hudební vesmír: hloubku i radost, vážnost i vtip, velikost i skromnost?, přičemž se podivil nad tím, jak ?tento výtvor obsahuje velký příslib, který lze mistrovskou hrou uvolnit?.

?To znamená, že celé stvoření je plné příslibů, a je dáno člověku, aby prolistoval alespoň několik stránek z jeho knihy a využil při hledání těch nejhlubších příslibů sil rozumu i srdce.?

Za ?hodinu v ráji? označil Benedikt XVI. koncert, který dal zakusit nezkaženou krásu a dobrotu Stvoření.

?Není to útěk z bídy tohoto světa a všednosti, protože my můžeme čelit zlu jedině, pokud věříme v dobro, a v dobro můžeme věřit jen tehdy, pokud ho zakoušíme a žijeme jako skutečnost.?

Pak se Svatý otec obrátil na přítomné také italsky: ?Drazí přátelé, mluvil jsem německy, protože hudebníci a většina přítomných jsou Němci. Bohužel, po tom co se přihodilo s babylonskou věží, nás jazyky rozdělují, vytvářejí bariéry. Ale nyní jsme viděli a slyšeli, že je tu jedna část světa, která i po babylonské věži a pýše zůstala nezničena. A tou je hudba, jazyk, který můžeme pochopit všichni, jazyk, který oslovuje srdce nás všech. Dává nám nejen záruku, že dobrota a krása Božího stvoření nejsou zničeny, a že jsme povoláni a uschopněni k tomu, abychom pracovali pro dobro, pro krásu, ale také příslib, že přijde nový svět, že Bůh zvítězí, že zvítězí dobro a krása.?

Hudba je tedy útěcha a posila v každodenní únavě a za to nemůžeme hudebníkům nebýt vděční, uzavřel Benedikt XVI.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.