Předseda Kanadského episkopátu vyzývá k boji proti zákonu o euthanasii

1.8.2009 

?Euthanasie a asistovaná sebevražda protiřečí všemu, co by mělo být středem lidské společnosti: důvěra, úcta, účast a solidarita, založené na respektu ke každému lidskému životu?, píše v dopise katolickému společenství Kanady předseda tamních biskupů, arcibiskup Winnipegu, mons. Vernon James Weisgerber. Vyzývá v něm kanadské katolíky, aby se nebáli vyjádřit svůj názor na tento problém přímo členům parlamentu. Podle předsedy Konference kanadských katolických biskupů by se katolíci měli o problému informovat a spojit se s příslušníky ostatních vyznání v boji za změnu zákona.
Mons. Weisgerber vyjadřuje na stránkách Ossservatore Romano znepokojení nad plánem změny kanadského trestního zákoníku, který by legalizoval euthanasii a asistovanou sebevraždu. ?Tuhle debatu je třeba vést vážně?, říká arcibiskup a připomíná, že se v médiích a veřejném mínění objevuje rostoucí tolerance vůči tomuto fenoménu.
Konference kanadských katolických biskupů zaslala do každé diecéze bulletin, který připravila katolická organizace ?Život a rodina?, a některé další dokumenty vysvětlující stanovisko církve. ?Je třeba vyjasnit, co je a co není euthanasie,? prohlašuje ředitel ?Života a rodiny? Michele Boulva. Olej do ohně přilévá také Kolegium lékařů v Quebecu, kteří vytvořili ?etickou operační skupinu?, jež má zkoumat okolností, za jakých může být euthanasie přípustná. Dochází ke zmatení mezi pojmy úmyslné zabití a neúmyslné zkrácení života tím, že se pacientovi podávají stále vyšší dávky léků proti bolesti. Podle ředitele ?Života a rodiny? je potřeba proti tomuto zaměňování pojmů bojovat: ?Je rozdíl mezi neúmyslným zkrácením něčího života zvyšováním dávek analgetik pod lékařským dohledem a úmyslným podáním smrtící dávky narkotik.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.