Generál jezuitů: Naše identita přesahuje náš zeměpisný původ

1.8.2009 

?Potřebujeme změnu, potřebujeme druhé, abychom si připomněli to, co upadlo v zapomnění.? Těmito slovy včera, na svátek sv. Ignáce z Loyoly, vysvětloval generální představený jezuitů smysl toho, co se děje v nejpočetnějším řeholním řádu Tovaryšstva Ježíšova, kde dnes ve srovnání s minulosti nejvíce řeholních povolání vychází z Afriky a z Asie. O. Adolfo Nicolás to řekl v homilii při eucharistické liturgii, kterou každoročně v den svátku zakladatele jezuitů slaví generální představený v římském kostele del Gesù, kde je světcův hrob. Budoucnost Tovaryšstva má tvář africkou a asijskou, řekl jezuitský generál. Demografické změny přitom nejsou v dějinách církve ojedinělé, ale čas od času se opakují. Poprvé již v samotných počátcích křesťanství.

?Tato demografická změna tedy není pouze sociologický fenomén, ale velká výzva k obnově pro nás všechny, příležitost k návratu ke kořenům. Asie a Afrika nás vedou k dimenzím lidskosti, spirituality a služby, které jsme možná v Evropě ztratili.?

Musíme proto vyhnat strach, který na nás doléhá tváří v tvář těmto změnám, a nebát se o naši identitu, která značně přesahuje náš zeměpisný původ:

?Evangelium nám říká, že tento úkaz není hrozbou, ale novým povoláním. To, co nás drží pohromadě, co nás vede k věrnosti našemu povolání, je ústřední bod spirituality svatého Ignáce. A tím je požadavek evangelia: zemřít sobě samým, abychom nalezli Krista, aby Kristus - a nikoli Evropa či Asie či Afrika - byl tím doopravdy platným středem naší identity.?

Řekl O. Adolfo Nicolás, generální představený Tovaryšstva Ježíšova, během včerejší homilie při mši svaté na svátek zakladatele tohoto řádu v římském kostele del Gesù.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.