Benedikt XVI. přijal účastníky mistrovství světa v plavání

1.8.2009 

Benedikt XVI. dnes přijal více než tisícičlennou delegaci účastníků Mistrovství světa v plavání ze 183 zemí. Setkání se sportovci a organizátory mistrovství, které končí v neděli, se uskutečnilo na nádvoří papežské rezidence v Castel Gandolfo. Benedikt XVI. obdržel z rukou dvou šampiónů volného stylu Paula Biedermana a Federichi Pellegrini jako dar dresy, plavecké čepice a další plaveckou výbavu. Setkání se účastnili také představitelé Mezinárodní plavecké federace (FINA), organizátoři, dobrovolníci a žurnalisté.

Benedikt XVI. ve své promluvě k nim zdůraznil ?námahu tvrdého tréninku a nemalého dobrovolného odříkání?, které je základem ?přesvědčivé ukázky disciplíny, lidskosti, krásy a pevné vůle?. To všechno ? řekl papež ? představuje významnou životní lekci:

?Sport, je-li pěstován se zaujetím a bdělým etickým smyslem, se stává zejména pro mládež cvičením zdravého soupeření a fyzické dokonalosti, školou formace lidských a duchovních hodnot a přednostním nástrojem osobního růstu a vztahu ke společnosti.?

Církev ? dodal Svatý otec ? sleduje a zajímá se o sport, pěstovaný nikoli samoúčelně, ale jako prostředek a cenný nástroj vyvážené a dokonalé formace celé lidské osoby.

?Také v Bibli nacházíme zajímavé odkazy na sport jakožto obraz života. Například apoštol Pavel jej pokládá za autentickou lidskou hodnotu, a to nejenom jako metaforu, pomocí níž ilustruje vysoké etické a asketické ideály, nýbrž právě jako prostředek formace člověka a složku jeho kultury a civilizace.?

Jazyk sportu ? vysvětloval dále papež - je univerzální a ?oslovuje zejména mladé generace?. Vysílat pozitivní signály prostřednictvím sportu proto přispívá k vytváření bratrštějšího a solidárnějšího světa?.

?Vy, drazí sportovci, buďte vzorem svým vrstevníkům. Váš příklad může být určující pro pozitivní vytváření jejich budoucnosti. Buďte tedy šampióny ve sportu i v životě!?

Řekl Benedikt XVI. na setkání s více než tisícičlennou delegací účastníků mistrovství světa v plavání, které se posledními finálovými závody končí zítra v Římě.

Mistrně světa ve volném stylu na 200 a 400 metrů, italská reprezentantka, Federica Pellegrini, sdělila agentuře Ansa, že ?ji papež mocně dojal?, protože jí řekl, že ?sledoval všechny její závody. Nedokázala jsem ze sebe vypravit více než slova díků,? dodává.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.