Kard. Bertone v italském senátu

28.7.2009 

Státní sekretář Svatého stolce kardinál Tarcisio Bertone dnes italskému senátu představil novou encykliku Benedikta XVI. Caritas in veritate. Ti, kdo mají delikátní a čestnou zodpovědnost zastupovat italský lid - prohlásil kardinál ? mohou ve slovech Svatého otce najít hlubokou inspiraci pro rozvoj svého poslání, aby mohli odpovídat na etické, kulturní a společenské výzvy dnešní doby.
Kardinál-státní sekretář se pozastavil u hnací síly pravdy a lásky. Pouze přilnutí k těmto dvěma základním kritériím lze vybudovat ?opravdové dobro? a respektovat přirozený zákon ?vepsaný do srdce člověka?. Pravda a láska, v jejich nerozdělitelném spojení, jsou také stěžejními body reflexe Benedikta XVI. o socioekonomické situaci. Důležitým poselstvím encykliky Caritas in veritate, vysvětluje kardinál Bertone, je pozvání k překonání, už tak zastaralé, dichotomie mezi ekonomickou a sociální sférou:

?Jednat ekonomicky není něco odděleného a cizího principům sociální nauky Církve, které jsou: zaměření na lidskou osobu, solidarita, subsidiarita a společné dobro.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.