Benedikt XVI. se zítra rozloučí s Les Combes

28.7.2009 

Už zítra končí dovolená Benedikta XVI. Zíta odpoledne, po rozloučení s pořádkovými silami, s požárníky, civilní obranou a všemi, kdo zajišťovali hladký průběh jeho pobytu ve Valle d´Aosta na severu Itálie, opustí Svatý otec Les Combes a přesune se do Castel Gandolfo. Zatímco místní lidé se chystají na rozloučení, město Introd se rozhodlo udělit Benediktu XVI. čestné občanství. O tom, jak probíhají poslední okamžiky tohoto pobytu v horách, hovoří ředitel tiskového střediska Svatého stolce, otec Federico Lombardi:

?Velmi klidně, Svatý otec se věnuje svým činnostem: čtení, rozjímání, modlitbě, obvyklým večerním procházkám, i těm kratším po jídle. Takže jsou to velmi klidné okamžiky. Zítra tu bude loučení se všemi osobami ? a není jich málo ? které spolupracovaly pro dobrý, klidný a bezpečný průběh pobytu Svatého otce v Les Combes. Včera večer se také v letním domě salesiánů konala tradiční večeře na poděkování místním autoritám, civilním i vojenským, lékařům nemocnice... Mons. Gänswein, sekretář Svatého otce, přinesl jeho pozdravy. Benedikt XVI. si ale vyhradil, že zítra všem těmto lidem poděkuje osobně, protože ? i když se to třeba nezdá ? i toto klidné období Svatého otce vyžaduje logistickou a bezpečnostní organizaci, které se všichni ujali s dobrou vůlí, velkou radostí, ale která je i přesto složitá. Klima, které se během let vytvořilo mezi vatikánským personálem, pověřeným být Svatému otci nablízku, personálem salesiánského letního domu, bezpečnostními složkami a autoritami, které se starají o pobyt Svatého otce, je klima opravdové spolupráce a srdečnosti. Včera večer to bylo patrné v promluvě předsedy regionu Augusta Rollandina, předsedy Krajské rady Alberta Cerise a zejména starosty Indrodu Osvalda Naudina.?

Z Introdu přišla také zpráva, že chtějí Benediktu XVI. udělit čestné občanství...

?Ano, město se rozhodlo nabídnout Svatému otci čestné občanství, pak je také potřeba schválení - formální a explicitní ? za strany Svatého otce. A tak se dá v příštích měsících čekat, že do Říma dorazí zdejší delegace, aby Benediktu XVI. udělila čestné občanství oficiálně. Tak tomu bylo i při jiných příležitostech: už dřív tu bylo několik ? zejména německých ? obcí, které nabídly Svatému otci čestné občanství a potom vyslaly do Říma svou delegaci, která tento titul Svatému otci oficiálně udělila na audienci. Titul samozřejmě Svatý otec přijme z celého srdce a s vděčností za toto vřelé přijetí.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.