Benedikt XVI. dnes předsedal nešporám v Aostě

24.7.2009 

Benedikt XVI. dnes v podvečer předsedal nešporám v katedrále v Aostě. Dnešní dopoledne tedy patřilo přípravám na ně. Včerejší večer zase krátké procházce i přesto, že v Les Combes pršelo.
Dnešní nešpory začaly v 17.30 a účastnilo se jich na 400 kněží, řeholníků, řeholnic a zástupců laiků z každé farnosti a církevní organizace z diecéze Ivrea. Modlitba nešpor probíhala v italštině a francouzštině, protože zde se hovoří oběma jazyky. Po nešporách Svatý otec pozdravil z pódia na prostranství před katedrálou všechny věřící, kteří se do ní nevešli. Při návratu do Les Combes Svatý otec pozdravil také obyvatele domova důchodců v Introdu. Homilii Benedikta XVI. z dnešních nešpor se budeme věnovat v našem zítřejším pořadu.

V souvislosti s nešporami je třeba také připomenout, že na letošek připadá devítisté výročí smrti svatého Anselma, biskupa, který se v Aostě narodil v roce 1033. Region, diecéze, zdejší univerzita i Akademie svatého Anselma právě letošní rok věnují oslavám tohoto světce. Benedikt XVI. proto napsal dva dopisy. Jeden adresoval opatu-primasovi benediktinské konfederace Notkertu Wolfovi a druhý svému legátu na oslavy výročí, kardinálu Giacomo Biffimu.
Benedikt XVI. v nich připomíná teologickou a filosofickou nauku svatého Anselma, která z něj činí znamení ?rozumného středověku?, který se mnozí snažili ideologicky očernit. Anselm, opat benediktinského kláštera v Normandii a potom arcibiskup v Canterburry je považován za otce scholastiky, onoho bohatého kulturního období, kdy se na školách a univerzitách hledala pravda na křídlech rozumu a víry. Slavný je jeho ?ontologický důkaz?, kterým dokazoval existenci Boha. Benedikt XVI. také připomíná Anselmovo učení o neporušitelnosti svědomí a svobody Církve, kterou chránil proti anglickému králi, což ho donutilo odejít do exilu. Svatý Anselm své přesvědčení vyjadřoval slovy: ?Raději budu v neshodě s lidmi, než abych se ve shodě s nimi dostal do neshod s Bohem.?

Les Combes se už, jak informuje vatikánský mluvčí, otec Federico Lombardi, připravuje na nedělní polední modlitbu Anděl Páně. Ta se bude konat na prostranství, které se nachází blízko rezidence, kde Benedikt XVI. pobývá, a které pojme asi 5 000 osob.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.