Pavel VI. o prvních krocích člověka na Měsíci

20.7.2009 

Před 40 lety byly zraky 600 milionů lidí upřeny na televizní obrazovky, aby sledovaly to, co se dosud zdálo jako sci-fi, totiž první kroky člověka po Měsíci. Let mise Apollo 11 na palubě s Neilem Armstrongem, Michaelem Collinsem a Edwinem Aldrinem odstartoval 16. července 1969. 20. července jako první lidé přistáli na Měsíci. Mezi těmi, kdo události bedlivě sledovali, byl také tehdejší papež Pavel VI. Jeho slova připomíná otec Federico Lombardi:

?Papež Pavel VI. tomuto fantastickému letu věnoval několik promluv už v době jeho přípravy, pak i během něj a i po triumfálním návratu astronautů. ?Dnes,? řekl po modlitbě Anděl Páně 20. července, ?je velký den, historický den pro lidstvo, pokud opravdu dnes večer dva muži spočinou nohou na Měsíci tak, jak My s celým světem s chvěním, radostí a modlitbami očekáváme, a přejeme si, aby se tak šťastně stalo!? Tahle lidská a duchovní účast papeže na velké události, jeho obdiv k inteligenci a odvaze člověka, je velmi působivá. Jeho meditace se ale zároveň obracejí k velkým, stále nevyřešeným problémům lidstva, k hladu a válce, a tentýž Angelus uzavírá slovy: ?Kde je opravdové lidstvo, kde je bratrství, mír? Kéž se pokrok, jehož vznešené vítězství dnes slavíme, obrátí v opravdové dočasné i morální dobro lidstva.?

Pavel VI. krátce před tím zveřejnil encykliku Populorum progressio. Objevuje se v ní velká naděje, že lidská inteligence a schopnost vědy a techniky budou vloženy do služby dobra. Také novou encykliku Benedikta XVI., věnovanou rozvoji lidstva, uzavírá připomenutí, že se člověk nesmí stát otrokem ideologie všemohoucnosti techniky, ale musí zodpovědně sledovat celkový rozvoj, který má svou sílu v lásce a v pravdě. Můžeme létat do vesmíru a zasahovat do pramenů života, ale ?jak a proč?? - tahle otázka je stále před námi.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.