Benedikt XVI. se vrátil z nemocnice

17.7.2009 

Benedikt XVI. utrpěl frakturu zápěstí pravé ruky. Podle tiskového mluvčího Svatého Stolce se tak stalo, když uklouzl včera večer v koupelně v rezidenci v Les Combes, kde tráví dovolenou. Otec Lombardi také informuje, že Svatý otec ráno jako obykle sloužil mši svatou a po ní se nasnídal. Před desátou hodinou dopoledne navštívil nemocnici ?Umberto Parini? v Aostě, kde se podrobil vyšetření, srovnání a zafixování zlomeniny. Malý zákrok proběhl pouze v lokální anestezii a skončil kolem 14.00. Svatý otec opustil nemocnici zhruba o dvě hodiny později.
?Všechno v pořádku,? řekl s úsměvem a mávaje levou rukou novinářům i věřícím, kteří ho čekali před nemocnicí.
Podle primáře ortopedie, doktora Manciniho, je celkový zdravotní stav Svatého otce dobrý a zlomenina by měla být zcela zahojena do měsíce.
Lékař i tiskový mluvčí papeže potvrdili, že pád Benedikta XVI. nezpůsobila nevolnost. Dlahu bude muset Svatý otec nosit asi jeden měsíc. Pak ho čeká rehabilitace. Podle lékařů zlomenina nebude mít vliv na funkci ruky a Benedikt XVI. se bude moci dokonce vrátit ke hře na klavír.

Z nemocnice, jejíž personál si pochvaloval trpělivého a usměvavého pacienta, se papež vrátil zpět do Les Combes, kde bude pokračovat v dovolené bez změn programu.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.