Biskup Viterba o chystané návštěvě Svatého otce

15.7.2009 

Církev dnes slaví liturgickou památku svatého Bonaventury. Ten je patronem města Bagnoregio, které navštíví Bendedikt XVI. 6. září. Ten den zavítá také do Viterba, jehož patronkou je svatá Růžena. Historie Viterba je s historií církve úzce spojená. Bylo tu zvoleno 5 papežů, 4 jsou zde pohřbeni a celkem 50 jich ho navštívilo.
Návštěva Benedikta XVI. zde bude především setkáním s obyvateli, říká biskup Viterba mons. Lozenzo Chiarinelli poté, co v pondělí zasedala rada města, aby jednala o přípravách návštěvy Svatého otce.
Benedikt XVI. přijede na hřiště a hned na to se odebere do Paláce papežů, odkud pozdraví obyvatele. Potom bude ve Valle Faul předsedat eucharistické bohoslužbě a polední modlitbě Anděl Páně. Odpoledne Svatý otec navštíví místní katedrálu a poutní kostel Panny Marie z Quercia, kde se bude modlit spolu tamními mniškami. Potom se přesune do Bagnoregia, kde uctí jedinou relikvii svatého Bonaventury a na náměstí promluví k věřícím. Hovoří biskup Viterba mons. Lozenzo Chiarinelli:

?Chtěl bych, aby byly hlavní dvě věci. Za prvé, je tu pastýř, který nás přichází utvrdit ve víře, vzbudit v srdcích všech potřebu a radost z víry. Víra je, především pro mladé generace, silou , která ukazuje cíl, k němuž směřujeme a pomáhá nám zamilovat si ho. A za druhé, je tu společnost, poněkud rozdrobená, velmi různorodá, na poli kultury, náboženské zkušenosti, ekonomie i politiky. Mým přáním je, aby smysl jednoty převážil nad těmito rozdíly a aby naše společnost skutečně stála na pilířích: svoboda, pravda, láska a spravedlnost. Věřím, že návštěva Svatého otce, jeho poselství a modlitba, budou darem, který budeme chránit a že nám přinese plody.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.