37. setkání generálních sekretářů biskupských konferencí Evropy

9.7.2009 

Na Ukrajině se ode dneška do pondělí koná 37. setkání generálních sekretářů biskupských konferencí Evropy. V centru jejich diskuze bude nová encyklika Caritas in veritate. Setkání pořádá každoročně Rada biskupských konferencí Evropy a na pozvání Ukrajinské biskupské konference latinského ritu a Synodu ukrajinské řecko-katolické církve ve Lvově. V Kněžském roce, který vyhlásil Bendikt XVI., zní jedno ze dvou hlavních témat setkání ?Kněží: život a poslání.? Druhé téma bude Caritatis in veritate. Zamyšlení nad encyklikou nabídne generální sekretář Německé biskupské konference, otec Hans Langendörfer.
Setkání zahájila prezentace církve na Ukrajině za přítomnosti kardinála Lubomyra Husara, arcibiskupa Kyjevu a Haliče. Pak se apoštolský nuncius mons. Ivan Jurkovich věnoval otázce vztahů mezi státem a pravoslavnými církvemi.
Dalšími tématy budou například eutanázie, v souvislosti s případem Eluany Englaro v Itálii, nebo církev a média v očekávání Světových dnů mládeže v Madridu 2011.
Setkání samozřejmě doprovázejí modlitby a eucharistická slavení. Ve lvovské katedrále Nanebevzetí bude zítra sloužena slavnostní bohoslužba a delegáti se rovněž zůčastní Božské liturgie v řecko-katolické katedrále sv. Jiří.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.