Vyšla nová encyklika

7.7.2009 

Nová, dlouho očekávaná, encyklika Benedikta XVI. Caritas in Veritate byla dnes dopoledne představena ve vatikánském tiskové středisku novinářům z celého světa. Prezentace se zůčastili kardinálové Renato Raffaele Martino a Paul Josef Cordes, předsedové Papežských rad ?Iustitia et Pax? a ?Cor Unum,? sekretář ?Iustitia et Pax,? mons. Giampaolo Crepaldi a ekonom boloňské univerzity Stefano Zamagni.
Kardinál Martino připomněl, že enycyklika zapadá do tradice sociálních encyklik a reaguje na některé změny posledních let, především na fenomén globalizace.
Kardinál Cordes novou encykliku označil za ?světlo pro společnost? a pro křesťany, kterým připomíná centralitu člověka. Církev nedělá politiku, ale inspiruje ji, vysvětluje:

?Připomínaje Populorum Progressio, dnešní encyklika jasně říká: Církev nenabízí technická řešení a ani minimálně se nevměšuje do politiky států. Sociální nauka církve není ?třetí cestou,? tedy politickým programem, který má být uskutečněn, aby se dosáhlo dokonalé společnosti.?

Sociální nauka je součást evangelizace, na druhou stranu, člověka nelze zúžit na jeho sociální život, dodává kardinál Cordes.

Encyklika Caritas in Veritate vyšla v Libreria Editrice Vaticana latinsky, anglicky, francouzsky, španělsky, německy, portugalsky a polsky. V těchto jazycích je také k dispozici na internetových stránkách Vatikánu. Vydání oficiálních překladů do ostatních jazyků zajišťují národní biskupské konference. Na internetových stránkách českého vysílání Vatikánského rozhlasu je k dispozici neoficiální pracovní překlad.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.