Nový velvyslanec Haiti u Svatého Stolce

6.7.2009 

Podporujte haitský národ, který v posledních měsících zakusil vážné přírodní katastrofy. To je apel Benedikta XVI. na mezinárodní společenství, který vyslovil během setkání s novým velvyslancem Haiti u Svatého Stolce, Carlem-Henrim Guiteau. Ten dnes dopoledne předal Benediktu XVI. své pověřovací listiny. Carl-Henri Guiteau už jednou, v letech 2002 a 2004, jako velvyslanec ve Vatikánu působil.

Svatý otec vyjádřil své přání, aby všichni haiťané ?mohli žít důstojně a v bezpečí a mohli budovat stále spravedlivější a bratrštější společnost.? Pak Benedikt XVI. připomněl 150. výročí podpisu konkordátu mezi Svatým Stolcem a karibskou zemí. Jde o nejstarší konkordát v Americe. Podle Benedikta XVI. přinesl mnohé plody Církvi i státu, kde se ?katolická církev vždy těšila ocenění od autorit i od obyvatel.?

S hlubokým zármutkem pak Svatý otec připomněl nedávné ?přírodní katastofy, které způsobily velké škody? na celém území Haiti a to, že škody ničivých uragánů na zemědělství zhoršili ?už tak obtížné situace mnoha rodin,? které během posledních let viděli emigrovat mnoho svých blízkých, kteří odešli do zahraničí, aby pro ně našli zdroj obživy. Proto Benedikt XVI. vyzval mezinárodní společenství, aby konkrétně podporovalo lidi v nouzi, a vyjádřil přání, aby nehledě na občas problematické administrativní situace byla nalezena rychlá řešení, která by rodinám dovolila žít znovu sjednoceně. Papež také připomněl, že ?zranitelnost Haiti povětrnostními vlivy, často ničivými, které ho pravidelně postihují, poukazuje na potřebu brát víc na vědomí nutnost starat se o stvoření.?

?Ochrana životního prostředí je výzva pro všechny ? zdůraznil Svatý otec ? protože jde o obranu a zhodnocení společného dobra, určeného každému.? Lehkovážnému vykořisťování přírodních zdrojů a jeho následkům, které stále častěji a vážněji postihují životy nejchudších, je možné účinně čelit jen díky politickým a ekonomickým volbám, které budou přizpůsobeny lidské důstojnosti, a díky efektivní mezinárodní spolupráci.

Papež pak podotkl, že na Haiti nechybějí ani známky naděje, které jsou založeny na lidských a křesťanských hodnotách jako ?respekt k životu, důraz na rodinu, smysl pro zodpovědnost a především důvěra v Boha, který neopouští ty, kdo se na něj spoléhají. Nakonec Benedikt XVI. doporučil, aby byla zaručena dostatečná ochrana žen a dětí, protože jsou často oběťmi násilí, zanedbání nebo nespravedlnosti.

Připomeňme, že Haiti, bývalá francouzská kolonie, byla první zemí Latinské Ameriky, která v roce 1804 získala nezávislost. Díky bouřlivým politickým zvratům ve své historii je však dnes jednou z nejchudších zemí na světě.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.